Top 3 από τις χειρότερες συγκαλύψεις δολοφονιών τιμής στην ιστορία

Θεωρούμε ότι η βοήθεια προς τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αρχές έχουν καλύψει δολοφονίες τιμής είναι το πιο σημαντικό καθήκον μας, επειδή πιστεύουμε ότι οι δολοφονίες τιμής πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται από τις αρχές σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ευρεία ποινική δίωξη σε περίπτωση δολοφονίας προς τιμήν

Οι δικαστικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές των κρατών μελών να ασκούν ευρεία ποινική δίωξη κατά των δραστών μιας δολοφονίας προς τιμήν

Όλα τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στο παρασκήνιο μιας δολοφονίας, με σκοπό να αποκαταστήσουν ένα παραβιασμένο αίσθημα τιμής ή να καταστήσουν αδύνατο ένα σενάριο στο οποίο θα μπορούσε να συμβεί απώλεια προσώπου, θα πρέπει να παρουσιάζονται στο δικαστήριο από τις αρχές χωρίς ντροπή με βάση τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης.

Ως οργάνωση, έχουμε 3 εκκρεμείς υποθέσεις πληροφοριοδοτών που έκαναν γνωστό στο κοινό ότι οι αρχές προστατεύουν ορισμένους δράστες μιας δολοφονίας τιμής αγνοώντας συστηματικά όλα τα στοιχεία μιας δολοφονίας τιμής και τις πολλαπλές αναφορές.

1. Narges Achikzei από το Zeist (5305 ημέρες Dutch)

Narges Achikzei

Στις 7 Δεκεμβρίου 2009, η όμορφη Αφγανή φοιτήτρια Narges Achikzei (23 ετών) καίγεται ζωντανή από την MDNDR021, η οποία είναι η αδελφή ενός φίλου της Narges και του αρραβωνιαστικού της Haroen Mehraban στο Zeist της Ολλανδίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι η γυναίκα είχε παντρευτεί μέσω ενός άτυπου μουσουλμανικού γάμου και ζούσε ήδη με τον άνδρα που υποτίθεται ότι θα παντρευόταν επίσημα 2 εβδομάδες μετά τη δολοφονία.

Η αστυνομία και η δικαιοσύνη γνώριζαν τη Narges Achikzei και τη Haroen Mehraban λόγω της κλιμακούμενης νομικής διαμάχης τους με τον Ralph Geissen, τον πρώην εργοδότη της γυναίκας. Και οι δύο πλευρές υπέβαλαν μηνύσεις.

Ο πρώην εργοδότης κατηγόρησε τη Narges Achikzei, τη Haroen Mehraban και τον δικηγόρο τους Ruijzendaal για τον καθαγιασμό ενός άτυπου μουσουλμανικού γάμου, απειλή, απάτη, εκβιασμό, ψευδείς δηλώσεις και συκοφαντική δυσφήμιση.

Οι Narges Achikzei, Sahar Achikzei, Haroen Mehraban και ο δικηγόρος τους Ruijzendaal κατηγόρησαν τον πρώην εργοδότη τους για καταδίωξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τη “Narges Mehraban και τον σύζυγό της” εναντίον των οποίων έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 60 μηνύσεις λόγω απάτης μέσω διαδικτύου.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, ωστόσο, τα θύματα της απατεώνισσας Ν. Mehraban, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στον ιστότοπο “Against Internet Scamming” , γνώριζαν ότι η ημερομηνία γέννησης της απατεώνισσας Narges Mehraban ήταν η ίδια με την ημερομηνία γέννησης της Narges Achikzei επειδή ένα από τα θύματα είχε λάβει τα προσωπικά στοιχεία της τράπεζας μέσω της τοπικής αστυνομίας.

Ένας εισαγγελέας είχε ακόμη και ραντεβού με τη Narges Achikzei και τον δικηγόρο της Ruijzendaal στην ατζέντα του για να συζητήσει την υπόθεση δυσφήμισης εναντίον του πρώην εργοδότη της κατά τη στιγμή που η Narges Achikzei εκκαθαρίστηκε.

Αρχικά, ένας ανώνυμος ντετέκτιβ που συμμετείχε στην έρευνα για τη δολοφονία ενημέρωσε ειλικρινά τα μέσα ενημέρωσης μέσω μιας σύντομης συνέντευξης σε ραδιοφωνικό σταθμό. Δήλωσε: “Η αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: “Γυναίκα θύμα δολοφονίας τιμής και εξαιτίας εταιρικού εκβιασμού!”

Αυτή η φράση πιστεύεται ότι υιοθετήθηκε από διάφορες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για πέντε ειδήσεις στις οποίες η δολοφονία συνδυάστηκε με τη δολοφονία τιμής ως κίνητρο. Η οικογένεια και οι φίλοι της Narges Achikzei λογικά αντέδρασαν έντονα στην είδηση και αμφισβήτησαν ότι η δολοφονία τιμής ήταν το κίνητρο της δολοφονίας. Σύμφωνα με την οικογένεια και τους φίλους της, η Narges Achikzei ήταν το πιο ευτυχισμένο κορίτσι στη γη και είχε μόνο έναν εχθρό: τον πρώην εργοδότη της Ralph Geissen.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Thomas Aling δήλωσε ότι γνωρίζει τα πιο συχνά αναφερόμενα κίνητρα για τη δολοφονία της Narges Achikzei, όπως η δολοφονία τιμής, ο εκβιασμός μιας εταιρείας και μια πλήρως κλιμακούμενη νομική διαμάχη, αλλά ότι ένα εντελώς διαφορετικό κίνητρο, όπως ένας ζηλιάρης ερωτικός αντίπαλος, θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανότητα.

Στην τηλεόραση, οι αρχές ζήτησαν από τον πληθυσμό να τους βοηθήσει να βρουν το σωστό κίνητρο για τη δολοφονία. Δηλώθηκε ρητά ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να καλέσει την αστυνομία για να επισημάνει τη νομική σύγκρουση στην οποία είχε εμπλακεί η Narges Achikzei. Μια σύγκρουση που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας δεν είχε καμία σχέση με το ισλαμικό της υπόβαθρο.

Στη συνέχεια, οι Ολλανδοί ερευνητές αρνήθηκαν ότι στην αρχική φάση της έρευνας για τη δολοφονία είχαν θέσει υπόψη των μέσων ενημέρωσης ότι η Narges Achikzei ήταν θύμα δολοφονίας τιμής. Ο επικεφαλής της ομάδας ορκίστηκε ακόμη και στην εθνική τηλεόραση ότι δεν υπήρχαν καθόλου ενδείξεις για δολοφονία τιμής και ότι η οικογένεια της Narges δεν είχε καμία σχέση με αυτό.

Ο επικεφαλής της ομάδας φέρεται μάλιστα να είπε στους επιτρόπους της δολοφονίας ότι ο πρώην εργοδότης της Narges Achikzei ματαιώνει την έρευνα για τη δολοφονία με τις δημοσιεύσεις του στο διαδίκτυο.

Οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων αναφέρουν ότι ο εκτελεστής MDNDR021 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τους γονείς της Narges Achikzei που ζουν λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο μισή ώρα πριν από τη δολοφονία.

Εξαιτίας της εντελώς διεφθαρμένης προσέγγισης της αστυνομίας του Zeist και της Δημόσιας Εισαγγελίας των Κάτω Χωρών, η δολοφονία της Narges Achikzei είναι πλέον επίσημα μια δολοφονία χωρίς κίνητρο, επειδή ο εκτελεστής MDNDR021 έχει διαψεύσει τη ζήλεια σε όλες τις δικαστικές ακροάσεις και τα πιο συχνά αναφερόμενα κίνητρα, όπως η δολοφονία τιμής, ο εκβιασμός μιας εταιρείας και μια εντελώς κλιμακούμενη νομική διαμάχη, δεν έχουν συζητηθεί από την αστυνομία και την Εισαγγελία.

Η εκτελέστρια MDNDR021 δήλωσε ότι δεν ήταν ερωτευμένη με τη Haroen Mehraban και δήλωσε ότι δεν ζήλευε τη Narges Achikzei. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ausma, ο εισαγγελέας δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει το κίνητρο της ζήλειας και έτσι πρέπει να συμβαίνει κάτι άλλο.

Οι αξιωματικοί που ενεπλάκησαν στην κλιμακούμενη δικαστική διαμάχη της Narges Achikzie αισθάνθηκαν στη συνέχεια προσβεβλημένοι επειδή ο Ralph Geissen προειδοποίησε τους πάντες ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας Zeist κάλυψαν σκόπιμα μια δολοφονία τιμής και 60+ αναφορές προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους διεφθαρμένες ενέργειες πριν από την καύση ζωντανής της Narges Achikzei. On the basis of an insulted officer’s report, the Public Prosecutor’s Office started a criminal case against Ralph Geissen for alleged defamation, slander and insulting officials in office. Η ποινική αυτή υπόθεση θα εισαχθεί σύντομα στο Εφετείο του Arnhem-Leeuwarden. Εδώ θα βρείτε την κλήτευση από την εισαγγελία.

Η Επιθεώρηση Δικαιοσύνης και Ασφάλειας είναι της γνώμης ότι το Εφετείο μπορεί να κρίνει αμερόληπτα, χωρίς καμία παρέμβαση εκ μέρους του, αν πρόκειται για τη χειρότερη υπόθεση συγκάλυψης στην ιστορία μας ή αν πρόκειται για υπόθεση δυσφήμισης, συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των προσβεβλημένων αστυνομικών.

2. Saroj Mahila από το Rajasthan (2349 ημέρες India)

Saroj Mahila

Στις 10 Ιανουαρίου 2018, το πτώμα μιας γυναίκας αστυνομικού ονόματι Saroj Mahila (24 ετών) βρίσκεται κάτω από ύποπτες συνθήκες. Σύμφωνα με τις διηγήσεις της οικογένειάς της, θα είχε κρεμαστεί.

Σύμφωνα με τον αρραβωνιαστικό της Hemant Mohanpuriya καμία από αυτές τις ιστορίες δεν είναι αληθινή και σύμφωνα με τον ίδιο η Saroj δεν ήθελε να συνεργαστεί σε έναν εξαναγκαστικό γάμο και τιμωρήθηκε γι’ αυτό από την ίδια της την οικογένεια.

Επειδή τα αδέλφια της Saroj εργάζονται επίσης για την αστυνομία, η αστυνομία του Rajasthan δεν διερεύνησε την υπόθεση αυτή επαγγελματικά, αλλά αντιμετώπισε τη δολοφονία σαν να επρόκειτο για αυτοκτονία.

Το θύμα Saroj είχε καταγγείλει την οικογένειά της σε μια επιτροπή γυναικών στην Τζαϊπούρ στις 27 Νοεμβρίου 2017. Η οικογένειά της θα την ανάγκαζε να ζήσει με έναν άνδρα με τον οποίο είχε παντρευτεί όταν ήταν μόλις 2,5 ετών.

Η Saroj αρνήθηκε να πάει με τον άνδρα και δήλωσε ότι ήθελε να παντρευτεί έναν άνδρα της δικής της επιλογής και ζήτησε προστασία από την οικογένειά της.

Η Επιτροπή Γυναικών της είχε δώσει καταφύγιο σε έναν ξενώνα στην Τζαϊπούρ. Λίγες ημέρες αργότερα ο αδελφός της Shivlal, επικεφαλής αστυνομικός, ήρθε στην Jaipur και υποσχέθηκε στις αρχές ότι δεν θα την ανάγκαζαν να συνάψει σχέση.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, η Saroj στάλθηκε στο σπίτι της μαζί με τον αδελφό της. Στις 10 Ιανουαρίου 2018 βρέθηκε κρεμασμένη από τον ανεμιστήρα οροφής του σπιτιού της, παρουσία της οικογένειάς της.

Ο αδελφός της Saroj είχε καταθέσει μήνυση κατά του Hemant Mohanpuriya για τη λεγόμενη δυσφήμηση, συκοφαντία και προσβολή, επειδή ο Hemant τους ανέφερε σε μια έκθεση και στο διαδίκτυο ως υπεύθυνους για τη δολοφονία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης Prakash Tatia αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2019 ότι η ινδική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει συμβολική αποζημίωση 1.500 δολαρίων ΗΠΑ στον καταγγέλλοντα Hemant Mohanpuriya ως ένδειξη εκτίμησης για τις αδιάκοπες προσπάθειές του να αποδώσει δικαιοσύνη στο θύμα και τις κακουχίες που βίωσε εξαιτίας των ενεργειών της αστυνομίας.

3. Deeksha Gupta από το Up (1766 ημέρες India)

Deeksha Gupta

Η Deeksha Gupta (24 ετών) σπούδαζε σε πανεπιστήμιο και ήταν ερωτευμένη με έναν συμφοιτητή της. Ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και ήθελαν να παντρευτούν.

Και οι δύο μίλησαν στους γονείς τους για τα σχέδια γάμου. Οι γονείς του αγοριού συμφώνησαν, αλλά οι γονείς της κοπέλας δεν το ήθελαν. Ήταν τελείως αντίθετοι με τον έρωτά τους. Η Deeksha προσπαθούσε συχνά να τους πείσει για τη σημασία του να θέλει να παντρευτεί έναν άνδρα της επιλογής της, αλλά εκείνοι δεν συμφωνούσαν και της έλεγαν ότι δεν έπρεπε να έχει άλλη επαφή με το αγόρι αυτό.

Όταν οι γονείς της Deeksha και άλλα μέλη της οικογένειας ανακάλυψαν τον Φεβρουάριο του 2019 ότι η Deeksha εξακολουθούσε να έχει επαφή με το εν λόγω αγόρι, κλείδωσαν την Deeksha στο σπίτι τους. Την ανάγκασαν να αφήσει πίσω τις σπουδές και τις ερευνητικές εργασίες της και δεν της επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με άλλους με οποιονδήποτε τρόπο.

Η Deeksha δεν συμφώνησε να χωρίσει με τον φίλο της. Τότε τα μέλη της οικογένειας αποφάσισαν να τη σκοτώσουν. Είχαν άδεια οπλοφορίας. Στις 16 Αυγούστου, η Deeksha πυροβολήθηκε δύο φορές.

Όταν οι γείτονες ήρθαν στον ήχο των πυροβολισμών, η Deeksha ήταν πεσμένη νεκρή στο έδαφος. Στους γείτονες είπαν ότι η κοπέλα αυτοκτόνησε, αλλά πώς μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει πυροβολώντας τον εαυτό του δύο φορές; Τότε ζήτησαν από τους γείτονές τους να βοηθήσουν και να τους προστατεύσουν από την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι γείτονες άκουσαν. Κανείς δεν κάλεσε την αστυνομία. Αντίθετα, πήγαν στην αποτέφρωσή της, δύο ώρες μετά τη δολοφονία της. Δεν είχαν ξηρά ξύλα για την αποτέφρωση, οπότε χρησιμοποίησαν βενζίνη και τα άκαυστα λείψανα πετάχτηκαν σε ένα ποτάμι για να καταστραφούν όλα τα στοιχεία.

Λόγω της προσοχής μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η αστυνομία ήρθε κάπως σε επαφή με την οικογένεια, αλλά τότε ήταν ήδη πολύ αργά. Τα μέλη της οικογένειας αντέδρασαν σαν να μην είχε συμβεί κάτι σοβαρό, το κορίτσι έπασχε από διάρροια και πέθανε από αυτήν. Άρα πρόκειται για φυσικό θάνατο και δεν θα κινηθεί ποινική διαδικασία. Είχαν συγκεντρώσει όλα τα είδη των ψευδών εγγράφων σχετικά με την ασθένειά της.

Συμπεράσματα: κουλτούρα συγκάλυψης και ευνοιοκρατία

Οι λόγοι για τους οποίους οι αξιωματούχοι της αστυνομίας και της εισαγγελίας επιλέγουν μερικές φορές να αντιμετωπίζουν κρυφά μια δολοφονία τιμής με τη νομική έννοια σαν να επρόκειτο για αυτοκτονία, οικογενειακή τραγωδία ή έγκλημα πάθους σχετίζονται πιθανώς με την (πολιτική) επιρροή από τα πάνω, την εκτεταμένη διαφθορά, την υψηλή εργασιακή πίεση και την κουλτούρα συγκάλυψης.

Εάν οι πιθανοί δράστες μιας δολοφονίας τιμής γνωρίζουν ότι ζουν σε μια χώρα με αρχές που κάνουν τα στραβά μάτια στο ζήτημα, ο αριθμός των δολοφονιών τιμής στη χώρα αυτή θα αυξηθεί λόγω της χαμηλής αντιληπτής πιθανότητας να συλληφθούν.

Ο κύριος στόχος της ΕΕ με την έκδοση της δικαστικής οδηγίας για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δράστες δολοφονιών προς τιμήν διώκονται πάντα ευρέως, είναι να μειωθεί ο αριθμός των δολοφονιών προς τιμήν εντός της ΕΕ.

Εάν οι αρχές εντός της ΕΕ συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς και ασκούν πάντοτε ευρεία δίωξη στην περίπτωση των δολοφονιών προς τιμήν, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες να συλληφθούν οι δράστες και δεν αποκλείεται κάποιοι να απέχουν ακόμη και από τη διάπραξη μιας δολοφονίας προς τιμήν, επειδή η ευρεία δίωξη ολόκληρης της ομάδας των δραστών θα τους επιφέρει ένα ολόκληρο βουνό δυστυχίας που δεν θέλουν.

Αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη για τα θύματα των δολοφονιών τιμής και επειδή η αστυνομία ενεργεί ως αντίπαλός μας, δεν είναι ασυνήθιστο οι υποθέσεις συγκάλυψης να σέρνονται για πολλά χρόνια πριν οι αρχές παραδεχτούν τελικά ότι έχουν συγκαλύψει μια δολοφονία τιμής σύμφωνα με όλες τις κατηγορίες, ζητήσουν συγγνώμη και αντιμετωπίσουν τη δολοφονία σύμφωνα με το νόμο και τους κανονισμούς.

Βοηθήστε μας να ερευνήσουμε τις συγκαλύψεις

Γνωρίζετε κάποια δολοφονία τιμής που έχει συγκαλυφθεί από τις αρχές και είναι ακόμη χειρότερη από τις περιπτώσεις της λίστας μας; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας και θα δούμε πώς μπορούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη στα θύματα της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Έρευνα, Καινοτομία.