Χωριό στη Χαριάνα της Ινδίας στέκεται στο πλευρό γονέων που διέπραξαν δολοφονίες τιμής: "Προειδοποίησαν, εκείνη δεν άκουσε"

Maafi
Ηλικία: 21
Στραγγαλίστηκε : 14 Σεπτεμβρίου 2023
Κατοικία: Balu, Haryana
Καταγωγή: Ινδία
Παιδιά: -
Δράστες: γονείς Suresh Kumar και Bala Dev
Στο ειρηνικό χωριό Balu της Haryana στη βορειοδυτική Ινδία, συνέβη ένα τραγικό γεγονός κατά το οποίο σκοτώθηκε μια 21χρονη γυναίκα με το όνομα Maafi. Οι γονείς της, Suresh Kumar και Bala Devi, κατηγορούνται για τη δολοφονία της, η οποία έλαβε χώρα λόγω της σχέσης της με τον Rohit, έναν άνδρα από άλλη υποκατάσταση Dalit. Η δολοφονία ακολούθησε μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του ζευγαριού.

Ο Rohit ήρθε στο Balu το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου με τη μοτοσικλέτα του, αποφασισμένος να πάρει τη Maafi και να δραπετεύσουν μαζί. Την ώρα που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη μοτοσικλέτα του, τους έπιασε η Bala Devi, η μητέρα της Maafi. Η Bala Devi όρμησε και τράβηξε την κόρη της από τη μοτοσικλέτα. Ο Rohit διέφυγε και η Maafi σύρθηκε στο σπίτι της. Εκεί, στραγγαλίστηκε από τους ίδιους τους γονείς της.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την εσπευσμένη αποτέφρωσή της, ο ίδιος της ο θείος αγωνίζεται να θυμηθεί το όνομά της. "Ποιο είναι το όνομά της; Ποιο είναι το όνομά της; Δεν μπορώ να θυμηθώ", λέει.

Οι αντιδράσεις στο χωριό ήταν ανάμεικτες. Ενώ ορισμένοι υπερασπίζονται τους γονείς της Maafi, άλλοι αμφισβητούν τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Ένας κάτοικος του χωριού δικαιολογεί την πράξη των γονέων της Maafi: "Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν η κόρη τους προσπαθεί να το σκάσει με έναν άνδρα; Να την αφήσουν να φύγει; Την προειδοποίησαν, αλλά εκείνη δεν άκουγε. Τώρα υποφέρει στη φυλακή". Οι απαντήσεις αυτές αναδεικνύουν τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές πιέσεις και τις πολιτισμικές προσδοκίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια στην Ινδία.

Οι γονείς της Maafi έχουν κατηγορηθεί για φόνο (άρθρο 302) και απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων εγκλήματος που διαπράχθηκε (άρθρο 201) σύμφωνα με το ινδικό ποινικό δίκαιο.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.