Το Πακιστάν απελευθερώνει τον δολοφόνο του αστέρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Qandeel Baloch μετά από λιγότερο από 6 χρόνια, καθώς οι γονείς του τον συγχώρεσαν.

Fouzia Azeem/Qandeel Baloch
Fouzia Azeem/Qandeel Baloch
Γεννήθηκε: 1990
Στραγγαλίστηκε: 15 Ιουλίου 2016
κατοικία: Καράτσι
Εθνικότητα: βαλούτσι
Παιδιά: 1 γιος
Δράστης: Πακιστάν: Waseem Azeem
Η Fouzia Azeem μεγάλωσε σε μια συντηρητική και φτωχή οικογένεια με 6 αδέλφια και 2 αδελφές στο Shah Sadar Din στην επαρχία Punjab του Πακιστάν. Η Fouzia ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και ηθοποιός. Σε ηλικία 17 ετών η Fouzia αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Aashiq Hussain, ξάδελφο της μητέρας της. Μαζί το ζευγάρι απέκτησε 1 γιο. Ο γάμος ήταν βίαιος, ο Aashiq χτυπούσε και βασάνιζε τη Fouzia. Μετά από δύο χρόνια γάμου, η Fouzia εγκατέλειψε τον σύζυγό της, αφήνοντάς τον μαζί με το παιδί της, και έφυγε για το Καράτσι για να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Η Fouzia Azeem έγινε εθνικά γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Qandeel Baloch λόγω της οντισιόν της στο Pakistan Idol και των δραστηριοτήτων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μοιραζόταν τη ζωή της σε καθημερινά vlogs. Ήταν πολύ δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Πακιστάν, αλλά είχε επίσης πολλούς εχθρούς λόγω του ελεύθερου τρόπου ζωής της και των αμφιλεγόμενων δηλώσεων και ενεργειών της. Για παράδειγμα, είχε ανακοινώσει ότι θα γδυθεί αν το Πακιστάν κέρδιζε την Ινδία στο κρίκετ.

Το στριπτίζ δεν έγινε επειδή το Πακιστάν έχασε τον αγώνα, αλλά το όνομα της Qandeel Baloch ως influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηθοποιός και τραγουδίστρια καθιερώθηκε. Κλήθηκε να συμμετάσχει στο ινδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Bigg Boss 10 και ανυπομονούσε να κάνει το ντεμπούτο της στην ινδική τηλεόραση.

Στις 15 Ιουλίου 2016, ο αδελφός της Muhammad Waseem Azeem έβαλε τέλος σε όλα τα φιλόδοξα σχέδια και όνειρα της Qandeel Baloch, ενώ βρισκόταν στο σπίτι των γονιών της και τους επισκεπτόταν. Τη στραγγάλισε ενώ εκείνη κοιμόταν. Στα μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με την καριέρα της αδελφής του στη σόουμπιζ και το μόντελινγκ και ότι της είχε δώσει ένα χάπι πριν τη στραγγαλίσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ατιμάσει την τιμή της οικογένειας. Δεν εξέφρασε ποτέ καμία μεταμέλεια και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Muhammad Waseem Azeem αφέθηκε ελεύθερος από τις πακιστανικές αρχές επειδή οι γονείς του τον συγχώρεσαν για τη δολοφονία. Ο Μοχάμεντ εξέτισε λιγότερο από έξι χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία τιμής της αδελφής του.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.