Το μοντέλο και αστέρι του TikTok Sidra Khalid (22) πυροβολήθηκε εξαιτίας της "τιμής" της σε ένα χωριό στην περιοχή Okara του Πακιστάν

Sidra Khalid
Γεννήθηκε: 2000
Πυροβολήθηκε νεκρός: 1 Μαΐου 2022
Κατοικία: Faisalabad
Καταγωγή: Πακιστάν
Παιδιά: κανένα
Δράστης: ο αδελφός της Hamza Khalid
Η Sidra Khalid είναι η 22χρονη κόρη ενός συνταξιούχου επιθεωρητή παραστρατιωτικής μονάδας και έχει έναν αδελφό και τέσσερις αδελφές, δύο από τις οποίες είναι μεγαλύτερες από αυτήν και παντρεμένες. Η Sidra έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της και λέγεται ότι έφυγε από το πατρικό σπίτι, στο χωριό 51R της Okara, το φθινόπωρο του 2021 με έναν καβγά επειδή ακολουθούσε καριέρα στη σόουμπιζ.

Στη νέα γενέτειρά της, τη Φαϊσαλαμπάντ, η Σίντρα χτίζει μια ανεξάρτητη ζωή. Κερδίζει χρήματα από το μόντελινγκ και γίνεται σταρ του TikTok. Με αποστολές μοντέλων στις μεγαλύτερες πόλεις Ισλαμαμπάντ και Καράτσι, οι δουλειές της πάνε τόσο καλά που στέλνει τακτικά χρήματα στην οικογένειά της.

Πηγές λένε ότι οι γονείς και ο αδελφός της Sidra επινόησαν ένα σχέδιο δολοφονίας το οποίο επρόκειτο να εκτελέσουν την ημέρα του Eid-al-fitr αν δεν εγκατέλειπε την καριέρα της ως μοντέλο. Η οικογένεια της είχε πει ότι θα της συγχωρούσαν την εγκατάλειψη του πατρικού σπιτιού και ότι θα πήγαινε ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειας.

Η Σίντρα αποδέχτηκε την πρόσκληση της οικογένειάς της να γιορτάσει μαζί τους το Έιντ. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας, η Sidra φέρεται να είπε ότι ήθελε να φύγει από το σπίτι. Δεν της επιτράπηκε. Ο αδελφός της Hamza άρπαξε ένα όπλο και την πυροβόλησε στο κεφάλι και έφυγε από το σπίτι.

Η αστυνομία μετέφερε το πτώμα σε νοσοκομείο για νεκροψία και ξεκίνησε έρευνα. Τα αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος εξασφαλίστηκαν και ο Χαμζά καταδιώχθηκε ενεργά. Ο Χάμζα συνελήφθη και βρέθηκε το φονικό όπλο. Ο Hamza φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία και δήλωσε ότι πυροβόλησε την αδελφή του σε μια κρίση οργής.

Το αστυνομικό τμήμα Renala Khurd διευθύνει την έρευνα στην οποία η μητέρα της Sidra θεωρείται θύμα. Αναμένεται ότι, όπως και στην περίπτωση της Qandeel Baloch, η μητέρα θα συγχωρήσει στο μέλλον τον γιο της και ότι ο Hamza ουσιαστικά δεν θα περάσει περισσότερα από 6 χρόνια στη φυλακή.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χάμζα επαινείται από πολλούς νεαρούς Πακιστανούς για την προστασία της "τιμής".

Μετά τη διενέργεια της νεκροψίας, η σορός παραδόθηκε από την αστυνομία στην οικογένειά της για ταφή στο τοπικό νεκροταφείο.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.