Το ινδικό κράτος θεσπίζει νέους κανόνες για την πρόληψη των δολοφονιών προς τιμήν

caret-down caret-up caret-left caret-right
Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του κρατιδίου Μαχαράστρα στην Ινδία εισήγαγε νέους κανόνες για την πρόληψη των δολοφονιών τιμής. Οι αξιωματικοί κλήθηκαν να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με τις συστάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, με άμεση ισχύ. Οι αξιωματικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφέρεται ένα περιστατικό γύρω από έναν προτεινόμενο διαθρησκευτικό γάμο.

Οι κανόνες ορίζουν επίσης ότι οι συμμετέχοντες σε ένα "khap panchayat" και σε παρόμοιες οργανώσεις πρέπει να ενημερώνονται από τους αξιωματικούς ότι αυτό που κάνουν απαγορεύεται από το νόμο. Ένα "Khap" είναι μια κοινοτική οργάνωση που εκπροσωπεί μια φυλή ή μια ομάδα βορειοϊνδικών καστών ή φυλών. Εάν έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, οι αξιωματικοί πρέπει να καταστήσουν σαφές στους συμμετέχοντες ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα στο ζευγάρι ή στα μέλη της οικογένειάς τους. Το νέο ψήφισμα αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των φυλών που λαμβάνουν αποφάσεις που αντιβαίνουν στο νόμο μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη από την αστυνομία.

"Για να σταματήσει η βία και τα λιντσαρίσματα, ζητήθηκε από την αστυνομία να εκπαιδεύσει ομάδες της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης σε κάθε περιοχή. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κανόνια νερού και δακρυγόνα για τον έλεγχο του πλήθους. Οι επιτιθέμενοι στο έδαφος θα πρέπει να συλλαμβάνονται αμέσως", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Όταν μια διαμαρτυρία από μια ομάδα ή οργάνωση έχει οδηγήσει σε βία και απώλεια περιουσίας, οι ηγέτες της ομάδας πρέπει να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα εντός 24 ωρών για ανάκριση- εάν δεν το κάνουν, θεωρούνται φυγάδες και θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, αναφέρει το κυβερνητικό ψήφισμα.

Οι αστυνομικοί που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή των νέων κανόνων θα τιμωρούνται.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.