Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της δολοφονίας τιμής

[mobileonly]

Τι είναι η τιμή;

Η τουρκική τιμή, στην οποία αναφέρεται ένας δολοφόνος, δεν έχει καμία σχέση με τη δυτική τιμή, την οποία αισθάνεται κανείς όταν λαμβάνει μια κορδέλα από τον δήμαρχο για την αξία του στην κοινότητα, δέχεται υψηλούς επισκέπτες ή δίνει μια υπόσχεση. Η κάπως παλιομοδίτικη λέξη που ακούγεται εκφράζει ένα πολύ θετικό, διακεκριμένο, αναζωογονητικό συναίσθημα. Κατά κανόνα, η τιμή κερδίζεται: τιμά κανείς έναν επιστήμονα για την έρευνά του ή έναν πολιτικό για τις προσπάθειές του για την ειρήνη.

Στον τουρκοϊσλαμικό πολιτισμό, από την άλλη πλευρά, το καλό όνομα δεν κερδίζεται, αλλά υπερασπίζεται. Η Seyran Ateş, μία από τις πιο εξέχουσες Γερμανίδες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών από την Τουρκία, επισημαίνει επίσης στο βιβλίο της “Το πολυπολιτισμικό λάθος” την εντελώς διαφορετική σημασία: “Όποιος ακούει namus σε τουρκικό πλαίσιο συνήθως δεν συνδέει κάτι θετικό με αυτό, αλλά ένα βάρος, κάτι που πρέπει να προστατευτεί και για το οποίο οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη ζωή τους, κάτι που μπορεί να χάσουν πολύ γρήγορα και να χάσουν το δικαίωμά τους να υπάρχουν. Γιατί αυτός που δεν υπερασπίζεται την τιμή του γίνεται namussuz adam, ένας άνθρωπος χωρίς τιμή. Αυτό είναι “το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν Τούρκο”.

Η Τουρκάλα γυναίκα από την άλλη πλευρά – ειδικά όταν είναι νέα – δεν θεωρείται ανεξάρτητο ον. Η λειτουργία της είναι να φέρει την τιμή ολόκληρης της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των θείων και των θείων. Ως εκ τούτου, όλα τα μέλη της φυλής έχουν το δικαίωμα (και το καθήκον) να παρεμβαίνουν συνεχώς στη ζωή της γυναίκας στο όνομα της υπεράσπισης της τιμής. Με αυτόν τον τρόπο, η τιμή γίνεται όργανο απόλυτου ελέγχου. προωθεί την εποπτεία και την παραπομπή.

Επειδή η τιμή της φυλής, την οποία φέρει η γυναίκα, συνίσταται στη σεξουαλική της αποχή. Πρέπει να είναι παρθένα πριν από το γάμο και στη συνέχεια να παραμείνει πιστή. Αυτό ακούγεται συντηρητικό στην αρχή. Αλλά μια μόνο λέξη, μια μόνο ματιά μπορεί να αμαυρώσει την τιμή της φυλής. Αυτό σημαίνει ότι ένας πατέρας μπορεί να κλειδώσει την κόρη του επειδή φοράει τα μαλλιά της χαλαρά ή επειδή δεν ακολουθεί τους γενικούς κανόνες της οικογένειας. Ένας άντρας μπορεί να δείρει τη γυναίκα του αν του αντιμιλήσει ή επειδή νομίζει ότι κοίταξε πολύ ώρα την ταμία στο σούπερ μάρκετ. Ένας αδελφός μπορεί να πυροβολήσει την αδελφή του επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ δυτική ή απλώς επειδή δεν θέλει να φορέσει μαντήλα.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία αξιολογεί την τιμή ως κίνητρο για βίαια εγκλήματα ως εξής: “Η συζήτηση για τα κίνητρα και το πολιτισμικό υπόβαθρο επικεντρώθηκε εν μέρει πολύ επιφανειακά στο Ισλάμ και την Τουρκία ως χώρα καταγωγής των δραστών (και των θυμάτων). Μια περαιτέρω ανάλυση των αξιόπιστων αστυνομικών στοιχείων, ωστόσο, δείχνει ότι το φαινόμενο των λεγόμενων δολοφονιών τιμής οφείλεται μάλλον στις άκαμπτες ρίζες στις προνεωτερικές γεωργικές οικονομικές και κοινωνικές δομές και στη συναφή ακραία πατριαρχική αντίληψη για την οικογένεια που συνέχισε να υπάρχει μετά τη μετανάστευση. – Στις πατριαρχικές οικογενειακές δομές, η κατανόηση του ρόλου της γυναίκας συνδέεται εν μέρει με την καταπίεση και την ακραία ρύθμιση, όπου ο άνδρας επικεφαλής της οικογένειας και τα αρσενικά μέλη της οικογένειας θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους φύλακες της οικογενειακής τιμής”. Με απλά λόγια, η τιμή δεν αποτελεί μέρος της θρησκείας, αλλά εργαλείο εξουσίας του άνδρα έναντι της γυναίκας.

Πότε ένας φόνος είναι φόνος τιμής;

Ένας συνηθισμένος ορισμός είναι: ένας φόνος είναι φόνος τιμής εάν ο δράστης παρουσιάζει την οικογενειακή τιμή ως κίνητρο για την πράξη του. Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει αρκετά μακριά: υπάρχουν δολοφονίες που μόνο μεταμφιέζονται ως δολοφονίες τιμής, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν κάτι άλλο, για παράδειγμα χρήματα ή γη, ή καλύπτουν ένα άλλο έγκλημα, για παράδειγμα αιμομιξία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δολοφόνοι που σκοτώνουν για την τιμή, αλλά που φροντίζουν να μη χρησιμοποιούν καθόλου τη λέξη τιμή.

Μια περιγραφή: Ένας φόνος τιμής διαπράττεται συνήθως από έναν άνδρα συγγενή: Ο πατέρας, ο αδελφός, ο θείος, ο ανιψιός, ο σύζυγος ή ο πρώην σύζυγος δολοφονούν μια νεαρή γυναίκα, σπάνια έναν νεαρό άνδρα. Το θύμα έχει παραβιάσει (συχνά ελάχιστα) έναν οικογενειακό κανόνα. Τα αρσενικά μέλη της οικογένειας βλέπουν την αξίωσή τους για εξουσία να αμφισβητείται από αυτό. Συχνά ενθαρρύνονται από τα θηλυκά μέλη στην επιθυμία τους για εκδίκηση. Για να αποκατασταθεί η τάξη, το κορίτσι σκοτώνεται. Η κοινότητα θεωρεί το έγκλημα νόμιμο. Μπορεί ακόμη και να είναι περήφανοι γι’ αυτό.

Συνεπώς, το έγκλημα μπορεί να γίνει και για τους ίδιους: Μια δολοφονία τιμής συνήθως δεν διαπράττεται εν βρασμώ ψυχής. Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες δέχονται τεράστια κοινωνική πίεση, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν λόγω του αδύναμου ανδρικού τους εγώ. Αισθάνονται μίσος και αδυναμία όταν ακούνε ξανά και ξανά: “Τι είδους άντρας χωρίς τιμή είσαι; Αφήνεις τη γυναίκα σου να ζήσει μια ελεύθερη ζωή. Θα τρελαθεί”. Ένας Τούρκος που θέλει να ζήσει διαφορετικά πρέπει να εγκαταλείψει την κοινότητα. Αν θέλει να μείνει στην κοινότητα, πρέπει να παίξει με τους κανόνες.

Σε μια κοινωνία όπου η ατομική ελευθερία δεν σημαίνει τίποτα, αλλά η οικογένεια τα πάντα, ολόκληρη η φυλή μπορεί να συμμετέχει στο σχεδιασμό της δολοφονίας τιμής. Αυτό σημαίνει: όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να προδώσουν τη γυναίκα. Συχνά δεν μπορεί να απευθυνθεί ούτε στην ίδια της την αδελφή. Ακόμη και η μητέρα της μπορεί να την παρασύρει σε ενέδρα. Αν μη τι άλλο, η βοήθεια και η υποστήριξη μπορεί να προέλθει μόνο από έναν άνδρα. Όμως η κοπέλα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με άντρα εκτός οικογένειας, αλλιώς θα σπιλώσει την τιμή της οικογένειας. Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ένα κορίτσι είναι ο πατέρας και ο αδελφός της – αλλά συχνά διακυβεύεται η δύναμή τους. Ακριβώς αυτοί οι δύο ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του ολοκληρωτικού συστήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνδρες είναι επίσης θύματα δολοφονίας της τιμής, για παράδειγμα ως φίλοι μιας κοπέλας ή ως ομοφυλόφιλοι.

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία με ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο. Οι ακόλουθες πτυχές μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώρισή του:

 • Είναι η δολοφονία σχεδιασμένη με άλλα μέλη της οικογένειας ή πρόκειται για έναν (όχι μόνο υποτιθέμενο) μεμονωμένο δράστη;
 • Η πράξη ήταν πράγματι προσχεδιασμένη ή συνέβη εν βρασμώ ψυχής;
 • Είναι ο δράστης αναστατωμένος μετά το έγκλημα ή τον κάνει να αισθάνεται καλά;
 • Το περιβάλλον του δράστη θεωρεί την πράξη σωστή και η οικογένεια δείχνει αλληλεγγύη;
 • Υπάρχουν δηλώσεις του δράστη (όχι μόνο για την πράξη) που αφορούν την τιμή; Έχει δικαιολογήσει ποτέ στο παρελθόν οτιδήποτε με την τιμή του;
 • Ο γάμος δεν ήταν γάμος από έρωτα, αλλά αναγκαστικός ή κανονισμένος γάμος. Αυτό συχνά σημαίνει ότι κατά τη στιγμή του γάμου η νύφη ήταν πολύ νέα, μερικές φορές ανήλικη. Η νύφη και ο γαμπρός γνωρίζονταν ελάχιστα μεταξύ τους.
 • Η νύφη και ο γαμπρός είναι συγγενείς, είναι για παράδειγμα ξαδέλφια. Ένας από τους δύο ταξιδεύει στη Γερμανία (ή στη Δύση) στο πλαίσιο οικογενειακής επανένωσης. Ωστόσο, συχνά περνούν μήνες ή χρόνια μέχρι ο σύζυγος να φέρει τη σύζυγο.
 • Όταν η γυναίκα έρχεται στη Γερμανία, ζει για χρόνια με τους γονείς του συζύγου της και κάνει το νοικοκυριό. Όχι επειδή τα πάνε τόσο καλά, αλλά επειδή οι γονείς ελέγχουν τη γυναίκα όσο ο σύζυγος εργάζεται ή δεν είναι στο σπίτι για άλλους λόγους.
 • Η γυναίκα δεν μπορεί να μάθει δυτικές γλώσσες κατά τη διάρκεια της σχέσης. Δεν της επιτρέπεται να παρακολουθήσει κάποιο μάθημα. Συχνά δεν της επιτρέπεται καν να βγει μόνη της από το σπίτι.
 • Μετά την κακοποίηση, το μετέπειτα θύμα χωρίζει από τον δράστη, κάτι που ο δράστης δεν αποδέχεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ήδη διαζευγμένο ζευγάρι εξακολουθεί να ζει μαζί (παρά τη θέληση της γυναίκας). Σε άλλες περιπτώσεις, ο δράστης απειλεί και εκφοβίζει αφάνταστα το θύμα (stalking).
 • Ο δράστης έχει πολύ διαφορετικά πρότυπα για τη δική του (σεξουαλική) συμπεριφορά σε σχέση με το θύμα. Αυτό το βασίζει στα πρότυπα ρόλων. Παραδείγματος χάριν: Έχει (πραγματικές ή υποτιθέμενες) δικές του σχέσεις, αλλά δολοφονεί τη γυναίκα του επειδή υποτίθεται ότι κοίταξε άλλον άνδρα.
 • Ο δράστης προέρχεται από οικογένεια που καλλιεργεί μια τουρκική (μαροκινή, ιρακινή …) αντίληψη περί τιμής.
 • Σε περιπτώσεις όπου ο δράστης δεν είναι σύζυγος ή πρώην σύζυγος του θύματος, συχνά επιλέγεται ο νεότερος συγγενής, επειδή θα λάβει τη χαμηλότερη ποινή.
 • Σημαντικό: Φυσικά, δεν έχει κάθε δολοφονία τιμής όλες αυτές τις πτυχές. Αλλά ο κατάλογος βοηθάει στον καλύτερο εντοπισμό των δολοφονιών τιμής.

  Τι διακρίνει τους φόνους τιμής από τους “κανονικούς” σχετικούς φόνους

  Υπάρχουν επίσης εγκλήματα που διαπράττονται σε σχέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι άνδρες σκοτώνουν τις συντρόφους τους ή τις πρώην συντρόφους τους. Οι Δυτικοί χρησιμοποιούν επίσης τα κοινά παιδιά για να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους στην εξουσία.

  Το πιο σημαντικό πρώτο: Για τον ίδιο τον δράστη, η δολοφονία της συντρόφου του μπορεί να έχει το ίδιο κίνητρο με μια δολοφονία τιμής. Και στις δύο περιπτώσεις ο άνδρας αισθάνεται ότι παραβιάζεται η τιμή του ή ο ανδρισμός του και διαπράττει τη δολοφονία. Αλλά για τη γυναίκα υπάρχει διαφορά: Στη Δύση, οι δολοφονίες γυναικών διαπράττονται σχεδόν αποκλειστικά από τους συζύγους ή τους πρώην φίλους τους. Κανένας πατέρας, θείος ή ξάδελφος δεν εμπλέκεται στη δολοφονία. Έτσι, η απειλή είναι εντελώς διαφορετική, όπως και η ικανότητα να φέρεις τον εαυτό σου σε ασφάλεια.

  Ακόμη κι αν εξακολουθούσε να υπάρχει ένας απομονωμένος κανονισμένος γάμος σε ένα καθυστερημένο αγρόκτημα κάπου στην επαρχία, η γυναίκα θα μπορούσε να αρνηθεί να παντρευτεί χωρίς να φοβάται τη δολοφονία από τον θείο της. Επιπλέον, μπορεί να απευθυνθεί στο καταφύγιο γυναικών, στους κοινωνικούς λειτουργούς, στην εκκλησία και στην αστυνομία. Η Τουρκάλα γυναίκα, από την άλλη πλευρά, δεν βρίσκει καμία υποστήριξη ούτε στην ίδια της την κοινότητα. Συχνά ούτε καν από την αστυνομία ή το τζαμί. Αντιθέτως: πρόκειται επίσης για ανδρικές ομάδες που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την εξουσία τους.

  Μια άλλη διαφορά ανάμεσα σε μια δολοφονία τιμής και μια δολοφονία σχέσης είναι το αίσθημα αδικίας: ένας δολοφόνος τιμής συνήθως δεν έχει επίγνωση οποιασδήποτε (ηθικής) ενοχής. Αντιθέτως: έχει κάνει κάτι πολύ πολύτιμο στα μάτια του. Το περιβάλλον του έχει την ίδια άποψη και δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εξιχνίαση του εγκλήματος. Αν, για παράδειγμα, μια αδελφή θέλει να καταθέσει, απειλείται και αυτή. Από την άλλη πλευρά, ένας άνδρας που βλάπτει σωματικά τη γυναίκα του συνήθως γνωρίζει ότι έχει διαπράξει ένα σοβαρό έγκλημα για το οποίο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

  Στην ερώτηση Πότε ένας φόνος είναι φόνος τιμής; θα βρείτε ερωτήσεις που βοηθούν στην κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του δυτικού φόνου εντός της σχέσης και του φόνου τιμής.

  Πόσες δολοφονίες τιμής υπάρχουν;

  Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις δολοφονίες τιμής στον κόσμο. Δεν αποκαλύπτει κάθε δολοφόνος τιμής το πραγματικό του κίνητρο. Σε πολλές δίκες, το κίνητρο της τιμής δεν διερευνάται και δεν αναφέρεται. Κορίτσια και γυναίκες μεταφέρονται στο εξωτερικό, δολοφονούνται και δηλώνονται ως αγνοούμενες. Ή οδηγούνται στην αυτοκτονία.

  Υπάρχουν επίσης αμφισβητήσιμες περιπτώσεις, για παράδειγμα όταν ένας δολοφόνος δίνει κίνητρο τιμής, αλλά αργότερα κηρύσσεται ψυχικά διαταραγμένος.

  Αυτό το αρχείο περιέχει τις δολοφονίες τιμής που βρίσκουμε. Κατά συνέπεια, οι δολοφονίες σε φόνο που έχουν διαπραχθεί σε βάρος του θύματος είναι πολύ επικίνδυνες: Όσο περισσότερο ψάχνουμε, τόσο περισσότερα βρίσκουμε. Όσο λιγότερο ψάχνουμε, τόσο λιγότερα βρίσκουμε. Αυτό ισχύει και για άλλες “μελέτες”. Ο ισχυρισμός ότι κάποιος ξέρει πόσες δολοφονίες τιμής υπάρχουν κάπου, έχει περισσότερο να κάνει με την απομάκρυνση ή την πρόκληση αναταραχής. Τα στοιχεία για τις δολοφονίες τιμής πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

  Για το έτος 2018 μπορείτε να τα βρείτε σε αυτό το αρχείο:

  Δολοφονίες τιμής στη Γερμανία το 2018:
  39
  Απόπειρα δολοφονίας: Απόπειρα δολοφονίας για την τιμή του θύματος:
  46 (+ 4 αγέννητα παιδιά)

  Αλλά τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά. Πολλές περιπτώσεις μπορούν να βρεθούν μόνο όταν ανοίξει η δίκη ή όταν εκδοθεί απόφαση. Ορισμένοι φόνοι δεν εξιχνιάζονται ποτέ.

  12 προέρχονται από την Τουρκία, 10 από το Αφγανιστάν, 16 από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 2 Παλαιστινίων. Ένας άλλος Παλαιστίνιος, που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη Γερμανία, δεν ξέρει από πού κατάγεται. Υπάρχουν 4 δράστες από το Ιράκ, οι 2 από τους οποίους είναι Κούρδοι Γεζίντι. Από το Ιράν υπάρχουν 4 δράστες. Από 2 δράστες προέρχονται από την Κένυα, την Αίγυπτο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Πιθανώς 2 δράστες προέρχονται από οικογένειες Ρομά. Από ένας δράστης προέρχεται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Λιβύη, την Τανζανία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Τυνησία και την Αλγερία. Από ένας διπλός δολοφόνος προέρχεται από τον Νίγηρα και τη Μοζαμβίκη. Η προέλευση 7 δραστών είναι ασαφής.

  Αυτό είναι μόνο για λόγους αναφοράς. Μπορεί να υποτεθεί ότι ορισμένοι δράστες δεν λένε την αλήθεια για την καταγωγή τους. Περισσότερες περιπτώσεις θα προστεθούν κατά τη διάρκεια του 2020.

  Για το έτος 2017 θα βρείτε σε αυτό το αρχείο:

  Δολοφονίες τιμής στη Γερμανία το 2017:
  56 (+ 3 αγέννητα παιδιά)
  Απόπειρα δολοφονίας: 1:
  47 (+ 1 αγέννητο παιδί)
  15 προέρχονται από την Τουρκία, 18 από το Αφγανιστάν, 16 από τη Συρία, 9 από το Ιράκ, 5 από την Αλβανία και 5 από τη Σερβία. Από 2 δράστες προέρχονται από την Κένυα, την Αίγυπτο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Πιθανώς 2 δράστες προέρχονται από οικογένειες Ρομά. Από ένας δράστης προέρχεται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Λιβύη, την Τανζανία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Τυνησία και την Αλγερία. Από ένας διπλός δολοφόνος προέρχεται από τον Νίγηρα και τη Μοζαμβίκη. Η προέλευση 7 δραστών είναι ασαφής.

  Αυτό είναι μόνο για λόγους αναφοράς. Μπορεί να υποτεθεί ότι ορισμένοι δράστες δεν λένε την αλήθεια για την καταγωγή τους. Περισσότερες περιπτώσεις θα προστεθούν κατά τη διάρκεια του 2019.

  Πόσα παιδιά πλήττονται από τις δολοφονίες τιμής στη Γερμανία είναι δύσκολο να πούμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι γνωστό ή ο αριθμός δεν αναφέρεται. Ωστόσο, περισσότερα από 140 παιδιά είναι σίγουρα για το έτος 2017.

  Πόσοι δράστες είναι Ρομά είναι επίσης ασαφές, σε μία περίπτωση είναι βέβαιο, σε άλλη μπορεί να υπάρχουν υποψίες. Σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις ο δράστης είναι Yezide.

  Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν, μερικές φορές βρίσκουμε μια υπόθεση μόνο μετά από χρόνια.

  Για το έτος 2016 μπορείτε να βρείτε σε αυτό το αρχείο:

  Δολοφονίες τιμής στη Γερμανία το 2016:
  41 (+ 4 αγέννητα παιδιά)

  38 (+ 1 αγέννητο παιδί)
  Μεταξύ των δραστών είναι 8 Σύριοι, ένας από αυτούς πετάει 3 παιδιά από το παράθυρο. Από την Τουρκία είναι 15, συμπεριλαμβανομένου ενός που μαχαίρωσε 3 αδελφές, από το Αφγανιστάν 11, συμπεριλαμβανομένου ενός διπλού δολοφόνου. Από το Ιράκ υπάρχουν 7 δράστες, εκ των οποίων οι 2 είναι Γεζίντι. Από ένας δολοφόνος προέρχεται από την Ινδία, τη Βραζιλία, το Ουζμπεκιστάν, την Τυνησία, το Τόγκο, το Κονγκό, το Καμερούν, τη Νιγηρία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσετσενία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Λίβανο. Δύο δράστες προέρχονται από το Μαρόκο. Ένας άλλος διπλός δολοφόνος προέρχεται από τον Μαυρίκιο. Έξι δράστες είναι από την Αλβανία. Δύο δράστες είναι από τη Σερβία, μεταξύ των οποίων και ένας Ρομά. Τρεις είναι από το Ιράν. Σε 3 περιπτώσεις η εθνικότητα δεν είναι ξεκάθαρη.

  Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η ροή των προσφύγων θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των Σύρων δραστών από το 2015 και μετά.

  Για το έτος 2015 θα βρείτε σε αυτό το αρχείο

  Δολοφονίες τιμής στη Γερμανία 2015:
  (+ 1 αγέννητο παιδί, 1 περαιτέρω εγκυμοσύνη δεν έχει επιβεβαιωθεί)
  Απόπειρα δολοφονίας:
  14 (+ 1 αγέννητο παιδί)

  Σε βάρος των δραστών: 6 δράστες είναι από το Ιράκ, επιπλέον ένας διπλός δολοφόνος (Γιαζίντι) και ένας δράστης από τη συνοριακή περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ (πιθανώς Κούρδοι, πιθανώς Γιαζίντι). Εκτός από αυτή την περίπτωση, υπάρχουν 13 δράστες από την Τουρκία και άλλοι 3, των οποίων η προέλευση δεν είναι σαφής, αλλά είναι πιθανώς Τούρκοι. Ένας από τους δράστες, που δολοφόνησε την κόρη του, κατάγεται από το Πακιστάν, στην περίπτωση της απόπειρας δολοφονίας ο δράστης είναι πιθανότατα Πακιστανός με βρετανικό διαβατήριο. Ένας δράστης κατάγεται από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία, ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού, ένας από την Κένυα, ένας από την Ιορδανία, ένας από τον Λίβανο, οι δύο τελευταίοι (πιθανότατα) Παλαιστίνιοι. Υπάρχουν 3 δράστες από τη Συρία, 4 από το Αφγανιστάν, και σε μία περίπτωση ο δράστης είναι πιθανότατα Ρομά από τη Βουλγαρία. Σε μία περίπτωση η προέλευση είναι εντελώς ασαφής.

  Σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 5.000 δολοφονίες τιμής παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 300 λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. Ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιπτώσεων είναι σημαντικά υψηλότερος, έως και 100.000 δολοφονίες ετησίως. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών προς τιμήν είναι πιθανότατα το Πακιστάν.

  Πρέπει οι δολοφονίες τιμής να ονομάζονται δολοφονίες τιμής;

  Ο φόνος τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Όταν ένας αδελφός δολοφονεί την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής.

  Κάποιοι λένε να μην χρησιμοποιείται η λέξη δολοφονία τιμής. Αυτό θα σήμαινε ότι ο φόνος είχε θετικό κίνητρο.

  Αλλά η τουρκική (μαροκινή, σερβική, ιρακινή …) τιμή δεν είναι θετικό χαρακτηριστικό. Στις συντηρητικές μουσουλμανικές κοινότητες, η τιμή νομιμοποιεί την κυριαρχία του άνδρα πάνω στη γυναίκα, την κυριαρχία της οικογένειας/κλάσης πάνω στο άτομο. Αυτή η τιμή πρέπει να υπερασπιστεί, με οποιοδήποτε κόστος. Δεν έχει καμία σχέση με την όμορφη δυτική αίσθηση τιμής που βιώνεις όταν λαμβάνεις ένα βραβείο ή σε τιμούν για κάτι.

  Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναφερόμαστε στη δολοφονία τιμής ως τέτοια. Πρόκειται για εγκλήματα στο όνομα της οικογενειακής τιμής. Αν καταλάβετε το μοτίβο, μπορείτε να τα αναγνωρίσετε καλύτερα. Για παράδειγμα: “Οι δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί από τους δολοφόνους σε δολοφόνους, είναι μια από τις μεγαλύτερες πράξεις που έχουν διαπραχθεί από τους δολοφόνους σε δολοφόνους: Γνωρίζοντας ότι οι δολοφονίες τιμής συχνά σχεδιάζονται από τη φυλή, η αστυνομία μπορεί να ρωτήσει συγκεκριμένα για το περιβάλλον του δράστη κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ή: Αν πρόκειται να προστατευτεί ένα κορίτσι από μια δολοφονία τιμής, τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να είναι πολύ πιο εκτεταμένα από ό,τι στην περίπτωση απειλής από έναν μόνο δράστη.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δολοφονία τιμής είναι ο σωστός όρος για ένα συγκεκριμένο είδος σχεσιακής πράξης. Στα γερμανικά, οι δολοφονίες στο όνομα της τιμής ονομάζονται επίσης “Ehrenmord”, στις Κάτω Χώρες eerwraak και στα τουρκικά cinayetleri.

  [/mobileonly]
  [desktoponly]

  [/desktoponly]