Προκλήσεις στην καταπολέμηση της βίας με βάση την τιμή (Μέρος ΙΙ):

- Δολοφονίες σε καθυστερημένες περιοχές:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα βίας κατά της τιμής έχουν πειστεί ή εξαπατηθεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, όπου συχνά υπάρχει είτε λιγότερη υποστήριξη για το θύμα είτε αναποτελεσματική και διεφθαρμένη αστυνομία, επιτρέποντας στον δράστη να διαπράξει το έγκλημα χωρίς το φόβο της τιμωρίας.

- Σιωπή:

Το κύριο εμπόδιο στη νομική δίωξη της βίας με βάση την τιμή είναι η σιωπή. Η τάση για σιωπή κάνει λίγους ανθρώπους να καταγγέλλουν στην αστυνομία και τα δικαστήρια. Μερικές φορές η σιωπή γύρω από τη βία με βάση την τιμή είναι κοινή στην κουλτούρα του θύματος, καθιστώντας πολύ απίθανο να υποβάλει μήνυση κάποιος άλλος εκτός από το θύμα.

- Επαγγελματίες δολοφόνοι:

Σε ορισμένες κοινότητες, υπάρχουν υπηρεσίες που εντοπίζουν νέους που έχουν φύγει από το σπίτι τους και τους φέρνουν πίσω στο σπίτι. Είναι επίσης δυνατό για τους ανθρώπους σε τέτοιες κοινότητες να προσλάβουν εύκολα έναν επαγγελματία δολοφόνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι 1 στους 8 φόνους τιμής διαπράττεται από επαγγελματία εκτελεστή. Εάν μια οικογένεια προσλάβει έναν επαγγελματία δολοφόνο για να σκοτώσει ένα μέλος της οικογένειας, αυτό σημαίνει ότι το θύμα διατρέχει υψηλό κίνδυνο.

- Ανήλικοι δολοφόνοι:

Σε μέρη όπου οι δολοφονίες τιμής τιμωρούνται όπως άλλοι φόνοι, οι οικογένειες συνήθως αναγκάζουν ένα νεότερο μέλος της οικογένειας να διαπράξει τον φόνο, επειδή όσοι σκοτώνουν σε νεότερη ηλικία λαμβάνουν μικρότερες ποινές. Το έγκλημα αυτό διαπράττεται εις βάρος δύο μερών: του ατόμου που εξαναγκάστηκε σε φόνο και του ίδιου του θύματος.

- Έλλειψη υποστήριξης για τις ΜΚΟ:

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της βίας με βάση την τιμή, του ΑΓΓΟ και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές πηγές ευαισθητοποίησης και βοήθειας, ιδίως όσον αφορά τη γεφύρωση των πολιτισμικών ευαισθησιών και την ευαισθητοποίηση γύρω από τους φόνους τιμής. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουν ελλείψεις στον προϋπολογισμό και περιορισμένο προσωπικό και ενδέχεται να δυσκολεύονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Καινοτομία.