Ο Ολλανδός εισαγγελέας τοποθετεί τον δολοφόνο Fathi Atiya στον εθνικό κατάλογο αναζήτησης

Victoria Retsjkina
γεννημένη: 1976
μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 4 Νοεμβρίου 2015
Κατοικία: Hoevelaken, Κάτω Χώρες
Καταγωγή: Α: Θύμα: Ρωσία, δράστης: Ολλανδία: Λιβύη
Παιδιά: 6
Δράστης: Λιβύη: Fathi Atiya (39 ετών κατά τη στιγμή της δολοφονίας)
Γύρω στο 2000 ο Fathi Atiya ήρθε από τη Λιβύη στις Κάτω Χώρες. Ο Fathi κατάγεται από το Bir Al-Ghanam, ένα χωριό στη λιβυκή επαρχία Zawiya, 1,5 ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στις Κάτω Χώρες γνώρισε τη Victoria Retsjkina, με καταγωγή από τη Ρωσία. Μαζί έχουν πέντε παιδιά και ζουν στο Hoevelaken. Στη σελίδα του στο facebook ο Fathi εναλλάσσει ταινίες με θέμα τη βία στη Μέση Ανατολή και ακραίες ισλαμικές οργανώσεις με φωτογραφίες των παιδιών του που παίζουν και εικόνες του ίδιου κατά τη διάρκεια πολιτικών συναντήσεων.

Το 2013, η οικογένεια πηγαίνει διακοπές στο χωριό καταγωγής του Fathi στη Λιβύη. Προσποιείται ότι τα χαρτιά των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων του χάθηκαν ξαφνικά και αφήνει τα κορίτσια με συγγενείς. Θα περάσει ένας χρόνος μέχρι να επιστρέψουν στο Hoevelaken.

Μέχρι τότε η Βικτόρια έχει ήδη τερματίσει τη σχέση της με τον Φατίχ. Από τον Ιούλιο του 2014, ο Fatih βρίσκεται προφυλακισμένος για 3 μήνες ως ύποπτος για την απαγωγή των παιδιών του. Ο Φατίχ απείλησε ότι "αν δεν μπορούσε να έχει τα παιδιά, δεν θα μπορούσε να τα έχει ούτε η Βικτόρια".

Ο Fatih λέγεται ότι κοίταξε κρυφά στον υπολογιστή της πρώην συζύγου του και βρήκε συνομιλίες συνομιλίας με έναν άνδρα. Αυτό θα πλήγωνε την υπερηφάνειά του. Στα παιδιά ζήτησε βοήθεια για να τα ξαναβρούν με τη μητέρα τους.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Νοεμβρίου 2015, ο Φατίχ θα πήγαινε για ψώνια με μία από τις μεγαλύτερες κόρες του στο κέντρο του Hoevelaken. Επιστρέφοντας στο σπίτι της Βικτώριας, ο Φατίχ ζητά από τα παιδιά να παρακολουθήσουν τηλεόραση στον επάνω όροφο. Τα παιδιά ακούνε καυγάδες και φωνές. Μετά από μια ώρα, τα παιδιά κατεβαίνουν κάτω και βρίσκουν το πτώμα της μητέρας τους στο υπόστεγο. Τα παιδιά ειδοποιούν την αστυνομία και τους γείτονες. Η Βικτώρια φέρεται να δολοφονήθηκε από τον Φατίχ με δέκα μαχαιριές.

Μετά τη δολοφονία ο Fatih διέφυγε. Πιθανότατα διαμένει στη Λιβύη, αλλά είναι επίσης πιθανό να βρίσκεται - ενδεχομένως με διαφορετικό όνομα - κάπου αλλού.

Ο Φατίχ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης από το δικαστήριο ερήμην το 2019. Καταδικάστηκε επίσης σε δύο χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή των παιδιών του στη Λιβύη.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Φατίχ τέθηκε στον εθνικό κατάλογο ερευνών από τις ολλανδικές αρχές. Η αστυνομία ζητά από όσους έχουν πληροφορίες ή έχουν δει τον Fathi να επικοινωνήσουν μαζί της.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.