Ολλανδικό δικαστήριο: Ιρανικές αρχές δεν προστατεύουν επαρκώς τα (δυνητικά) θύματα βίας που σχετίζεται με την τιμή

Μια Ιρανή πρόσφυγας είχε δηλώσει στην αίτησή της για άσυλο στις Κάτω Χώρες ότι εγκατέλειψε τη χώρα της επειδή είχε αποφυλακιστεί ο αδελφός της, ο οποίος την είχε απειλήσει με την (ψευδή) κατηγορία της μοιχείας. Ο υφυπουργός απάντησε ότι θα μπορούσε να είχε ζητήσει από τις ιρανικές αρχές να την προστατεύσουν από τον αδελφό της.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Ουτρέχτης αποφάνθηκε στις 21 Απριλίου ότι ο υφυπουργός δεν είχε δικαίωμα να λάβει τη θέση ότι η αλλοδαπή υπήκοος μπορούσε να ζητήσει προστασία από τις ιρανικές αρχές για τις απειλές του αδελφού της, καθώς υπήρχαν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Το περιφερειακό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του αλλοδαπού υπηκόου, με αποτέλεσμα ο υφυπουργός να πρέπει να επανεξετάσει την εν λόγω αίτηση ασύλου.

Προς επίρρωση της απόφασής του, το περιφερειακό δικαστήριο αναφέρθηκε στις νέες πληροφορίες από την επίσημη ανακοίνωση για το Ιράν με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2021. Αυτή η επίσημη έκθεση είναι ιδιαίτερα αρνητική για τον τρόπο με τον οποίο οι ιρανικές αρχές αντιμετωπίζουν τη βία που σχετίζεται με την τιμή.

Για παράδειγμα, η επίσημη έκθεση εκφράζει την υποψία ότι οι ιρανικές αρχές ταξινομούν μερικές φορές τις δολοφονίες τιμής ως εξαφανίσεις, ατυχήματα, αυτοκτονίες ή ύποπτους θανάτους και η περίπτωση της Romina Ashrafi δείχνει ποια είναι γενικά η αντίδραση των αρχών όταν κάποιος ζητά προστασία από τη βία που σχετίζεται με την τιμή.

Η Romina Ashrafi είχε φύγει από το σπίτι με τον 35χρονο φίλο της, αφού ο πατέρας της δεν έδωσε την άδεια για το γάμο τους. Πέντε ημέρες αργότερα, συνελήφθησαν από την αστυνομία. Παρόλο που η Ρομίνα είχε παραπονεθεί στην αστυνομία και στο δικαστήριο για τη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα της, επέτρεψαν στον πατέρα της να έρθει να την παραλάβει. Στη συνέχεια, ο πατέρας της την αποκεφάλισε στην κρεβατοκάμαρά της στη μέση της νύχτας. Του επιβλήθηκαν μόνο εννέα χρόνια φυλάκισης γι' αυτό.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Καινοτομία.