Οι Κάτω Χώρες θέλουν να καταπολεμήσουν καλύτερα τα εγκλήματα "τιμής

Στην ετήσια ανασκόπηση των χωρών που δεν αντιμετωπίζουν σωστά τις δολοφονίες τιμής, η Ολλανδία βρίσκεται σταθερά στην κορυφή, επειδή η Ολλανδία δεν αντιμετωπίζει τις δολοφονίες τιμής σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς, για παράδειγμα, οι ερευνητές πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς αξιωματούχους των τζαμιών αν το Ισλάμ παίζει ρόλο στο έγκλημα, και οι ειλικρινείς καταγγέλλοντες δολοφονίες τιμής διώκονται ανελέητα και άδικα από τις αρχές για χρόνια.

Η Ολλανδία υπόσχεται τώρα να ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση και να καταπολεμήσει καλύτερα τις δολοφονίες τιμής, όπως συνέστησε η ΕΕ στα κράτη μέλη της. Η ΕΕ θέλει να διώκονται σε μεγάλη κλίμακα οι δράστες των δολοφονιών τιμής, ώστε να καταπολεμηθεί δυναμικά το φαινόμενο.

Η συμφωνία του συνασπισμού περιέχει το ακόλουθο χωρίο σχετικά με την καταπολέμηση των δολοφονιών τιμής: "Μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν τραβήξουμε μια γραμμή όταν απειλούνται οι ελευθερίες του άλλου, όταν όλοι συμμετέχουν και καταπολεμούνται οι διακρίσεις. Δεν υπάρχει χώρος στην κοινωνία μας για την ομοφοβία, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία, τον μισογυνισμό, τη (διαδικτυακή) σεξουαλική εκμετάλλευση, τις δολοφονίες τιμής, τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, τους γάμους παιδιών, τους αναγκαστικούς γάμους, τη ρητορική μίσους και τη βία κατά των αντιφρονούντων και των μειονοτήτων. Αναλαμβάνουμε δράση εναντίον αυτών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των διαδικτυακών απειλών, της προστασίας των θυμάτων, της ενθάρρυνσης της καταγγελίας και των επιπτώσεων της θεώρησης".

Κάποιοι χαρακτηρίζουν ισλαμοφοβικό ή ρατσιστικό το γεγονός ότι η Ολλανδία θέλει να βελτιώσει την καταπολέμηση των εγκλημάτων τιμής ειδικότερα, αλλά αυτή η συλλογιστική είναι λανθασμένη, διότι οι άνθρωποι που διαπράττουν βία που σχετίζεται με την τιμή δεν είναι πάντα οπαδοί του Ισλάμ, ούτε έχουν πάντα σκούρο δέρμα ή μη δυτικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

Οι ειδικοί στα εγκλήματα τιμής επισημαίνουν ότι η Ολλανδία πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι ασχολείται σοβαρά με την καταπολέμηση των εγκλημάτων τιμής, για παράδειγμα, διώκοντας τους εντολείς και τερματίζοντας τη δίωξη των ειλικρινών πληροφοριοδοτών σε υποθέσεις δολοφονιών τιμής.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Uncategorized.