Νεαρή γυναίκα στο Alashtar, Ιράν, δολοφονήθηκε από τον αδελφό της σε έγκλημα τιμής

Raziyeh Hasanvand
Ηλικία: 20
Δολοφονήθηκε: 12 Οκτωβρίου 2023
Κατοικία: Επαρχία Alashtar, Lorestan
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: 1
Δράστης: αδελφός Bahman
Μετά από γάμο αρκετών ετών, η Raziyeh Hasanvand, μια νεαρή γυναίκα από το Alashtar της επαρχίας Lorestan, χώρισε τον ξάδελφό της παρά τη θέληση της οικογένειάς της. Αργότερα, ο αδελφός της Bahman ήθελε να την παντρευτεί κάποιον της επιλογής του. Όταν εκείνη αρνήθηκε να συνεργαστεί, της επιτέθηκε στο σπίτι των γονιών της και την πυροβόλησε.

Η Raziyeh έπεσε σε κώμα και πέθανε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2023. Αυτή η γυναικοκτονία αναδεικνύει το συνεχιζόμενο πρόβλημα της βίας που σχετίζεται με την τιμή στο Ιράν, όπου οι δολοφονίες λόγω τιμής τιμωρούνται επιεικώς από τη δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, ο πατέρας της Romina Ashrafi, ο οποίος σκότωσε την κόρη του στον ύπνο της, έλαβε ποινή φυλάκισης δύο ετών επειδή το άρθρο 301 του ιρανικού ποινικού κώδικα επιτρέπει μειωμένες ποινές για βία που σχετίζεται με την τιμή.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.