Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Susanna Maria Feldmann
γεννημένος: 2004
δολοφονήθηκε: 22/23 Μαΐου 2018
Τόπος κατοικίας: Mainz / Wiesbaden
Γερμανία: Ιράκ
Παιδιά: κανένα, ήταν μόλις 14 ετών.
Δράστης: Τζ: Ali Bashar Ahmad Z. (στην πράξη περίπου 20 ετών)
Στις 22 Μαΐου 2018 η Σουζάνα βρίσκεται στο δρόμο με φίλους στο κέντρο της πόλης Βισμπάντεν. Δεν επιστρέφει στο σπίτι της το βράδυ, από τότε έχει εξαφανιστεί.

Ο Ali Bashar έρχεται στη Γερμανία με την οικογένειά του (2 γονείς, 6 παιδιά) από το Ιράκ τον Οκτώβριο του 2015 με το μεγάλο ρεύμα προσφύγων. Η οικογένεια ζει σε ένα σπίτι προσφύγων στο Βισμπάντεν. Τον Δεκέμβριο του 2016 η αίτηση ασύλου του απορρίπτεται. Ο ίδιος διαμαρτύρεται γι' αυτό, με αποτέλεσμα να παραμείνει "νόμιμα" στη Γερμανία σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα.

Τη νύχτα της 23ης Μαΐου, ο Αλί βίασε τη 14χρονη Σουζάνα. Στη συνέχεια τη στραγγαλίζει και θάβει το πτώμα της. Εν τω μεταξύ είναι 20 ετών - εκτός αν είπε ψέματα όταν εισήλθε στη χώρα.

Ο Αλί μιλάει σε έναν 13χρονο πρόσφυγα από το Αφγανιστάν για το έγκλημα. Αυτός καταγγέλλει αργότερα στην αστυνομία. Έτσι το πτώμα βρίσκεται στις 6 Ιουνίου, 2 εβδομάδες μετά το έγκλημα.

Η οικογένεια του δράστη είχε ήδη φύγει για το Ιράκ στις 2 Ιουνίου - αν και ο Αλί αναζητούνταν ήδη από τότε. Η οικογένεια φεύγει με διαβατήρια που έχουν διαφορετικά ονόματα από αυτά που αναγράφονται στα εισιτήρια. Αλλά τίποτα δεν συμβαίνει. Προφανώς οι γονείς του Αλί δεν πίστευαν ότι ο βιαστής και δολοφόνος πρέπει να τιμωρηθεί για το έγκλημά του. Κατά την είσοδό τους στη χώρα, η οικογένεια είχε ισχυριστεί ότι τα διαβατήριά τους είχαν πεταχτεί στη θάλασσα από λαθρέμπορους.

Ο Αλί έχει ποινικό μητρώο με διάφορους καυγάδες, κατοχή όπλων και άλλα παρόμοια. Μεταξύ αυτών είναι και η κατηγορία ότι βίασε ένα 11χρονο κορίτσι. Δεδομένου ότι το κορίτσι δεν καταθέτει, δεν φαίνεται να διεξάγεται περαιτέρω έρευνα. Δεν είναι σαφές γιατί η 11χρονη Γερμανίδα μαθήτρια βρισκόταν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Προφανώς μάλιστα βιάστηκε επί σειρά ημερών, γεγονός που καθιστά το θέμα ακόμη πιο ασαφές.

Άλλες λεπτομέρειες: Ο δράστης μετέφερε το πτώμα σε άλλο σημείο κοντά στη στέγη του ασύλου το πρωί μετά το έγκλημα και το έθαψε. Υπάρχει επίσης μια υπόδειξη από έναν "φίλο" προς τη μητέρα της Susanna ότι η Susanna βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Η μητέρα πηγαίνει στην αστυνομία στις 29 Μαΐου, πριν ο Αλί φύγει για το Ιράκ. Αλλά το θέμα μάλλον δεν θα εξεταστεί περαιτέρω.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα (προφανώς ψεύτικο) Whatsapp στο οποίο η Σουζάνα γράφει στη μητέρα της λίγο πριν από τον θάνατό της ότι βρίσκεται στο Παρίσι και ότι η μητέρα της δεν πρέπει να την αναζητήσει. Έτσι, η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Σουζάνα να το έχει σκάσει από το σπίτι της.

Ένας Τούρκος συλλαμβάνεται ως ύποπτος για συμμετοχή στο έγκλημα, αλλά αφήνεται και πάλι ελεύθερος. Το θέμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Στις 8 Ιουνίου, στις 2 τα ξημερώματα, ο Αλί συλλαμβάνεται στο βόρειο Ιράκ από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας. Ομολογεί το έγκλημα και εκδίδεται στη Γερμανία την επόμενη μέρα. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι ο Αλί είναι πιθανότατα ήδη 21 ετών.

Εάν η πράξη χρησιμεύει "μόνο" για να συγκαλύψει τον βιασμό, δεν πρόκειται, αυστηρά μιλώντας, για δολοφονία τιμής. Μπορεί κανείς να διαβάσει την πράξη και διαφορετικά: Η Σουζάνα ήταν Εβραία, θα μπορούσε να είναι έγκλημα μίσους.

Τα ακόλουθα γίνονται γνωστά τον Ιούλιο: Ο 14χρονος Μανσούρ από το Αφγανιστάν συμμετείχε σε έναν από τους προηγούμενους βιασμούς των 11χρονων. Αργότερα έδωσε στην αστυνομία την αναφορά στον Αλί ως δολοφόνο, αλλά μόνο μετά τη διαφυγή του στο Ιράκ. Ο Μανσούρ συλλαμβάνεται. Ένας από τους αδελφούς του Αλί φέρεται επίσης να εμπλέκεται σε έναν βιασμό. Λέγεται ότι είναι 13 ετών, δηλαδή δεν είναι ενήλικας για να τιμωρηθεί (και στο Ιράκ).

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.