Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shilan Hassan
γεννημένος: 1995
Πυροβολήθηκε νεκρός: Μάρτιος 13, 2016
Κατοικία: Ανόβερο
Καταγωγή: Ιράκ / Κούρδοι / Ιησίδες
Παιδιά: ασαφές, μάλλον κανένα
Δράστης: ο ξάδελφός της Selfin Nahman Pesso (22 ετών)
Η Shilan έρχεται στη Γερμανία με την οικογένειά της σε ηλικία 3 ετών. Έχει γερμανική υπηκοότητα και αργότερα σπουδάζει διαχείριση ακινήτων.

Λίγο πριν την αποφοίτησή της ο θείος της Numan αποφασίζει ότι πρέπει να παντρευτεί τον γιο του Sefin. Υπάρχει ένα είδος αρραβώνα ξαδέρφων. Εκείνη τη στιγμή ο πατέρας της Shilan, ο Ghazi (50 ετών), βρίσκεται στο εξωτερικό. Θεωρείται μοντέρνος και φιλελεύθερος, σε αντίθεση με τα αδέλφια του.

Όταν ο πατέρας επιστρέφει από το Ιράκ τον Ιούνιο του 2015, η Shilan του ζητάει να διαλύσει τον αρραβώνα, ό,τι κι αν κάνει. Ο θείος και ο γιος του δεν το δέχονται αυτό. Η οικογένεια είναι Γιαζίντι, οι οποίοι έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες γάμου, οι οποίοι επιβάλλονται με τη βία αν χρειαστεί.

Στις 13 Μαρτίου 2016, ένας κουρδικός γάμος με 300 καλεσμένους θα τελεστεί στο Star Event Center στο Ανόβερο-Vahrenheide. Εκεί, ο Sefin πυροβολεί την πρώην αρραβωνιαστικιά του με 5 στοχευμένες βολές. Ο δράστης διαφεύγει, το θύμα πεθαίνει στο νοσοκομείο. Η αστυνομία βρίσκει το όπλο στον τόπο του εγκλήματος. Μετά τους πυροβολισμούς υπάρχουν καυγάδες μεταξύ των καλεσμένων, στο τέλος υπάρχουν 6 άνδρες τραυματισμένοι και πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο.

Την επομένη του εγκλήματος, η αστυνομία ταυτοποιεί τον δράστη, πιθανότατα ανακρίνοντας τους καλεσμένους του γάμου. Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον εντοπισμό του. Μπορεί να έχει διαφύγει στο Ιράκ.

Αργότερα εμφανίζεται μια κάμερα ταχύτητας με τον δολοφόνο και τον ξάδερφό του Hamid H. (32 ετών) πίσω από το τιμόνι 5 λεπτά μετά το έγκλημα. Μέσω του δικηγόρου του, ο ανιψιός ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει τις κατηγορίες. Ο Sefin, ωστόσο, αναφέρει στο Facebook τον Ιούλιο: Μιλάει για την τιμή και την οικογένεια και ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί την τιμωρία του. Αν θέλει να προετοιμάσει την επιστροφή του στη Γερμανία (ή να κάνει τον εαυτό του σημαντικό) δεν είναι σαφές.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο δράστης συλλαμβάνεται στην κουρδική συνοριακή περιοχή Τουρκίας / Ιράκ. Λέγεται ότι ζούσε στο σπίτι της οικογένειάς του, η οποία ζει πλέον στη Γερμανία. Αυτό θα σήμαινε ότι τμήματα της οικογένειάς του θα τον κάλυπταν. Προφανώς ο πατέρας του θύματος ήταν παρών στη σύλληψη. Το αν ο δράστης θα εκδοθεί είναι αμφίβολο. Είναι Ιρακινός πολίτης, το Ιράκ δεν εκδίδει συνήθως τους πολίτες του.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.