Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Saman Abbas
γεννημένος: 2003
στραγγαλίστηκε: 2021
Κατοικία: Novellara, Ιταλία
Καταγωγή: Α: Πακιστάν
Παιδιά: κανένα
Δράστες: πατέρας Shabbar Abbas (46 ετών κατά τη στιγμή του εγκλήματος), μητέρα Nazia Shaheen (47 ετών), θείος Hasnain Danish (33 ετών), ξαδέλφια Nomanulhaq (33 ετών) και Ejaz Ikram (28 ετών).
Ο 18χρονος Πακιστανός Σαμάν Αμπάς αγνοείται από την 1η Μαΐου 2021. Σε πλάνα από κάμερα παρακολούθησης, εθεάθη για τελευταία φορά σε ένα αγρόκτημα κοντά στην πόλη Region Amilia στην κεντρική Ιταλία, όπου εργαζόταν ο 46χρονος πατέρας της Shabbar. Η αστυνομία λέει ότι ο Shabbar συνωμότησε με τη μητέρα της Saman Nazia Shaheen (47), τον θείο Hasnain Danish (33), τα ξαδέλφια Nomanulhaq (33) και Ejaz Ikram (28) για να τη σκοτώσουν και να θάψουν το πτώμα στο χωράφι.

Έγινε μία σύλληψη. Ο Ikram Ijaz συνελήφθη στις 29 Μαΐου στη Νιμ της Γαλλίας με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παραδόθηκε στην Ιταλία από τις γαλλικές αρχές στις 9 Ιουνίου.

Το υλικό από κάμερα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές, από τις 29 Απριλίου, μια ημέρα πριν από τη δολοφονία, δείχνει τον Ikram Ijaz, τον θείο του Danish Hasnain και τον άλλο ξάδελφο του Saman, τον Nomanulhaq, να πηγαίνουν στα χωράφια με φτυάρια, λοστούς και κουβάδες, πιθανώς για να σκάψουν έναν τάφο.

Ο Hasnain, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος αυτής της δολοφονίας, και ο Nomanulhaq εξακολουθούν να διαφεύγουν και η αστυνομία τους αναζητά. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Hasnain και ο Nomanulhaq βρίσκονται επίσης πιθανότατα κάπου στην Ευρώπη, αλλά η ακριβής τους θέση είναι ακόμη άγνωστη. Εν τω μεταξύ, οι γονείς του Σαμάν Αμπάς έχουν διαφύγει στο Πακιστάν.

Η αστυνομία αποκάλυψε ότι η υπόθεση χρονολογείται από πέρυσι, όταν η οικογένεια προσπάθησε να εξαναγκάσει τη Saman σε έναν κανονισμένο γάμο με τον ξάδελφό της στο Πακιστάν. Η ίδια έφυγε από το σπίτι της αφού είχε τσακωθεί με τους γονείς της πριν από αυτό.

Από τον Οκτώβριο του 2020, η Saman έμεινε σε καταυλισμό προσφύγων υπό την προστασία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, στις 11 Απριλίου 2021, η Saman επέστρεψε στο σπίτι της, πίσω στους γονείς της. Οι αρχές υπέθεσαν ότι είχε πειστεί από τους γονείς της να επιστρέψει στο σπίτι της.

Εν τω μεταξύ, η οικογένειά της άρχισε να προετοιμάζει τη δολοφονία της στις 26 Απριλίου 2021. Η αστυνομία στην Ιταλία ανακάλυψε υλικό από κάμερα ασφαλείας από τις 29 Απριλίου, την προηγούμενη ημέρα που οι αρχές πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε, το οποίο, όπως λένε, δείχνει τρεις υπόπτους να μπαίνουν στο χωράφι κοντά στο σπίτι της Saman γύρω στις 7:30 μ.μ. με φτυάρια, έναν λοστό και μια μπλε τσάντα. Οι τρεις ύποπτοι ήταν οι Hasnain, Nomanulhaq και Ijaz, δήλωσε η αστυνομία.

Οι τρεις καταγράφηκαν ξανά από την κάμερα παρακολούθησης δύο ώρες αργότερα καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους.

Την επόμενη μέρα, η Saman φέρεται να άκουσε μια συζήτηση μεταξύ της οικογένειάς της και είπε στη φίλη της ότι σχεδίαζαν να τη σκοτώσουν. Η Saman φέρεται να είχε δώσει εντολή στο φίλο της να επικοινωνήσει με την αστυνομία εντός δύο ημερών, αν δεν του έστελνε μήνυμα.

Ο φίλος της Σαμάν δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta di Reggio Emiliano ότι η Σαμάν του έστειλε μήνυμα ότι άκουσε τον θείο της να λέει ότι "η δολοφονία είναι η μόνη λύση για τα κορίτσια που δεν υπακούν στους αυστηρούς κώδικες τιμής του Πακιστάν".

Άλλα πλάνα από κάμερες ασφαλείας, τα οποία η αστυνομία δεν έχει δημοσιοποιήσει, δείχνουν τους γονείς της Saman, τον Shabbar και τη Nazia, να πηγαίνουν την κόρη τους στα χωράφια πίσω από το αγρόκτημα εννέα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου.

Ακόμη και μετά από 13 λεπτά, το ζευγάρι επέστρεψε, με τον πατέρα Shabbar να κρατάει ένα σακίδιο που είχε κουβαλήσει νωρίτερα η Saman. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Saman παραδόθηκε στον θείο της Hasnain και τα ξαδέλφια Nomanulhaq και Ijaz, που περίμεναν στο χωράφι. Στη συνέχεια φέρονται να τη σκότωσαν και να έθαψαν το πτώμα της κάπου στο χωράφι, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Shabbas και η Nazia έφυγαν στη συνέχεια για το Πακιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες, για να επισκεφθούν έναν άρρωστο ξάδελφο, ενώ ο Ijaz πήγε στην Ευρώπη. Ο Hasnain επέστρεψε στο σπίτι και έμεινε με τον 16χρονο αδελφό της Saman.

Όταν η αστυνομία πήγε στο σπίτι της Saman για να την αναζητήσει, βρήκε τον θείο Hasnain και τον αδελφό της Saman στο σπίτι. Η αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό και άφησε τον θείο να φύγει. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο αδελφός της Saman είπε για τις υποψίες του ότι ο Hasnain είχε ενορχηστρώσει τη δολοφονία της αδελφής του με τη βοήθεια της οικογένειάς του και των ξαδέλφων του.

Το αγόρι ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η οικογένεια φοβόταν τον Hasnain, ο οποίος, όπως είπε, στραγγάλισε την αδελφή του με αποτέλεσμα το θάνατό της. Ισχυρίστηκε ότι άκουσε τον καυγά τη νύχτα που εξαφανίστηκε η αδελφή του. Με βάση τη μαρτυρία του εφήβου, η ιταλική αστυνομία έχει πλέον εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά της οικογένειας ως ύποπτη για φόνο εκ προμελέτης.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.