Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rola El-Halabi
γεννημένος: 1985
Πυροβολήθηκε: 2011
Κατοικία: Ulm
Καταγωγή: Α: Λίβανος
Παιδιά: κανένα
Δράστης: ο πατριός της Hicham/Roy El-Halabi (44 ετών)
Η Ρόλα γεννήθηκε στο Λίβανο, μεγάλωσε στη Γερμανία και αποφοίτησε από το λύκειο εδώ. Έχει γερμανικό διαβατήριο και ασχολείται με την πυγμαχία από την ηλικία των 9 ετών. Ο πατριός της Hicham (που ονομάζεται Roy, ένας χρυσοχόος γεννημένος στο Κουβέιτ με γερμανικό διαβατήριο) είναι ο μάνατζέρ της. Η σχέση τους είναι μάλλον καλή, αρκεί να μην έχει να κάνει με άντρες. Όταν η Ρόλα είναι 20 ετών, ο πατριός της πηγαίνει σε αυτήν με ένα σπαθί επειδή ταχυδρομούσε με έναν νεαρό στην Αγγλία. Η μητέρα παρεμβαίνει.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η Ρόλα αγωνίζεται για δύο παγκόσμιους τίτλους. Τον Ιανουάριο του 2011 ο Hicham δηλώνει ότι η θετή του κόρη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους τίτλους της για λόγους υγείας. Η Rola τότε καταγγέλλει το συμβόλαιο του πατριού της ως μάνατζερ. Μετακομίζει από το σπίτι της για να ζήσει με έναν άνδρα. Την 1η Απριλίου 2011 θέλει να αγωνιστεί για τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας της IBF.

Λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα της, ο πατριός της πυροβολεί δύο φρουρούς (34/36 ετών) και αποκτά πρόσβαση στο δωμάτιο της Rola. Ο πατέρας αναγκάζει τους παρευρισκόμενους (γιατρό, προπονητή, φυσιοθεραπευτή) να φύγουν από το δωμάτιο. Κλειδώνεται με τη θετή του κόρη και την πυροβολεί στα χέρια, τα γόνατα και τα πόδια από απόσταση τριών μέτρων. Στη συνέχεια εξουδετερώνεται από αστυνομικούς. Η αίθουσα εκδηλώσεων στο Berlin-Karlshorst εκκενώθηκε.

Το ένταλμα σύλληψης αφορά την πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Η δίκη ξεκινά το φθινόπωρο του 2011, η Ρόλα καταθέτει ότι ένα χρόνο πριν ερωτεύτηκε σοβαρά για πρώτη φορά έναν Έλληνα (Κώστα 28 ετών), έναν μη μουσουλμάνο που ήταν ήδη παντρεμένος. Ο πατριός άρχισε τότε να διαδίδει προσβλητικά κείμενα στο διαδίκτυο. Μάρτυρες λένε ότι ο Χιχάμ είχε ανακοινώσει ότι θα έβαζε τη Ρόλα σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η πράξη αυτή δεν αποτελεί δολοφονία της τιμής, αλλά αποσκοπεί στο να καταστήσει αδύνατο ένα σενάριο στο οποίο θα συνέβαινε η απώλεια της τιμής. Είναι εντελώς ασαφές αν ο Rola θα μπορέσει ποτέ να ξαναπαίξει πυγμαχία.

Τον Νοέμβριο του 2011 ο δράστης καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Αν και η Rola βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο, είναι αρραβωνιασμένη με τον Kosta, αργότερα πρόκειται να παντρευτούν. Η αθλήτρια βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι για 2 μήνες. Στη συνέχεια οι δυο τους ανοίγουν ένα καφέ στο κέντρο της Ουλμ. Η Rola εργάζεται ως σερβιτόρα. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το έγκλημα, αρχίζει και πάλι να προπονείται. Τον Ιανουάριο του 2013 ξαναμπαίνει στο ρινγκ, αλλά χάνει με μικρή διαφορά. Αργότερα δημοσιεύει την αυτοβιογραφία της Stehaufmädchen. Τον Αύγουστο του 2013 γίνεται και πάλι παγκόσμια πρωταθλήτρια, αυτή τη φορά μια κατηγορία βάρους ψηλότερα. Τον Μάιο του 2014 θα προστεθούν κι άλλοι τίτλοι. Το καλοκαίρι του 2015 θα γεννηθεί η κόρη της. Τον Νοέμβριο του 2016 ανακοινώνει το τέλος της καριέρας της στην πυγμαχία, εν μέρει λόγω των όψιμων επιπτώσεων των τραυμάτων από σφαίρες στα γόνατά της. Εν τω μεταξύ, διευθύνει μια σχολή πυγμαχίας με τον σύζυγό της.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.