Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Lareeb Khan
γεννημένος: 1995
Στραγγαλίστηκε: 27/28 Ιανουαρίου 2015
Τοποθεσία: Darmstadt
Καταγωγή: Ντάρνταμσταρτ: Πακιστάν
Παιδιά: μάλλον όχι
Δράστης: ο πατέρας της Assadullah K. (51 ετών) και η μητέρα της Shazia (41 ετών)
Η Lareeb είναι μια 19χρονη γυναίκα από το Πακιστάν με γερμανικό διαβατήριο. Μαθαίνει να γίνεται βοηθός οδοντιάτρου και είναι ερωτευμένη με έναν νεαρό άνδρα ονόματι Raheel T. ο οποίος είναι επίσης από το Πακιστάν και έχει γερμανικό διαβατήριο. Εκείνος σπουδάζει και οδηγεί ταξί ως παράλληλη δουλειά.

Οι γονείς δεν εγκρίνουν τη σχέση, πιθανώς επειδή έχουν ήδη υποσχεθεί ή πουλήσει την κόρη τους σε κάποιον άλλο. Οι δύο γονείς είναι επίσης παντρεμένοι από τους γονείς τους στο Πακιστάν. Ο πατέρας εργαζόταν στη γεωργία μέχρι που ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 25 ετών.

Τη νύχτα της 28ης Ιανουαρίου 2015, ο πατέρας (51 ετών) και η μητέρα (41 ετών) στραγγαλίζουν τη νεαρή γυναίκα. Μεταφέρουν το πτώμα στο αναπηρικό καροτσάκι της γιαγιάς τους σε ένα όχημα. Στη συνέχεια το πτώμα εναποτίθεται σε ένα δάσος. Το επόμενο πρωί, περιπατητές βρίσκουν το πτώμα.

Την επόμενη μέρα οι γονείς συλλαμβάνονται. Αρχικά επίσης μια θεία και ένας θείος (36 και 39 ετών), αλλά αφήνονται και πάλι ελεύθεροι. Ο πατέρας ομολόγησε την πράξη. Ανήκει στην ηγεσία της κοινότητας Ahmadiyya στο Darmstadt, μια κοινότητα γνωστή για την μισογυνιστική ερμηνεία της θρησκείας. Μιλούσε ελάχιστα γερμανικά και απομακρύνθηκε από το αξίωμά του "λόγω προφανών παραπτωμάτων". Η Lareeb πήγε στο σχολείο καλυμμένη.

Μετά το έγκλημα, η μικρότερη αδελφή της Lareeb, η Neda/Nida, έρχεται στα μέλη της οικογένειας. Αργότερα μετακομίζει σε φίλους. Είναι συγκατηγορούμενη στη δίκη, η οποία αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο πατέρας αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες προκειμένου να αθωώσει τη μητέρα. Οι δηλώσεις της αδελφής φαίνεται να βλέπουν τη μητέρα της ως κινητήρια δύναμη. Μαθαίνουν ότι ο πατέρας εργαζόταν ως καθαριστής και ότι στη μητέρα απαγορεύτηκε να μάθει γερμανικά.

Ήταν μια συνηθισμένη μέθοδος διδασκαλίας. Η εφημερίδα γράφει ότι οι γονείς δημιούργησαν ένα καθεστώς οικογενειακής τρομοκρατίας με καταχρήσεις και ολόπλευρη επιτήρηση. Για το έγκλημα, ο πατέρας έβαλε ταινία στις κάμερες ασφαλείας στο διάδρομο. Με μια ομπρέλα, πατέρας και μητέρα έκαναν πρόβες για το πώς θα μεταφέρουν το πτώμα της κόρης τους χωρίς να καταγραφεί. Ωστόσο, ο δικηγόρος υπεράσπισης δεν θέλει να το δει αυτό ως κοινή προετοιμασία για τη δολοφονία. Αντιθέτως, ο πατέρας φυλακίστηκε στη μουσουλμανική του κοινότητα. Προφανώς κανείς εκεί δεν του είπε ότι η ελευθερία της κόρης είναι πιο σημαντική από τη θέληση του πατέρα. Στις δολοφονίες τιμής δεν είναι ασυνήθιστο ο δράστης να αισθάνεται καλά και στην καλύτερη περίπτωση να δείχνει τύψεις για στρατηγικούς λόγους. Και ο πατέρας της Lareeb: Στο δικαστήριο δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει, αλλά ότι θα συνεχίσει να ζει τη ζωή του όπως πριν. Αυτό επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς θέλει να συμπεριφερθεί στη μικρότερη κόρη του.

Τον Δεκέμβριο και οι δύο γονείς καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, η ιδιαίτερη βαρύτητα της ενοχής δεν έχει διαπιστωθεί.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.