Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jessica Awara
γεννημένος: 1977
μαχαιρώθηκε: 25 Ιουλίου 2010
Κατοικία: Schermbeck (NRW)
Καταγωγή: Α: Θύμα: Schermberg (Γερμανία): Καμερούν: Γουινέα (Αφρική)
Παιδιά: κανένα
Δράστης: ο πρώην φίλος της Mustafa (η ηλικία δεν αναφέρεται σαφώς)
Ο Mustafa είναι απορριφθείς αιτών άσυλο. Είναι μαζί με την Τζέσικα, μια γυναίκα από το Καμερούν, από το 2009. Κρύβεται στο διαμέρισμα και στο υπόγειό της για να αποφύγει την απέλαση στην Ελβετία.

Στις 25 Ιουλίου 2010, μαχαίρωσε την Jessica 4 φορές στο λαιμό. Ο λόγος του εγκλήματος καλύπτεται από ομίχλη. Δεδομένου ότι η Τζέσικα έχει ανδρικές γνωριμίες, το κίνητρο της ζήλιας και της διεκδίκησης εξουσίας είναι προφανές. Η "σφαγή" μπορεί να υποδηλώνει μια δολοφονία τιμής. Ο Μουσταφά σκουπίζει το φονικό όπλο και το αποθηκεύει στο συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα. Όταν η τηλεόραση μένει ανοιχτή στο διαμέρισμά της για τρεις μέρες, οι γείτονες καλούν την αστυνομία. Οι πράκτορες εισβάλλουν στο διαμέρισμα και βρίσκουν το πτώμα.

Μετά το έγκλημα, ο Μουσταφά διαφεύγει στη Νορβηγία και συλλαμβάνεται εκεί τον Σεπτέμβριο του 2010. Δίνει την ηλικία του ως 16 ετών (προφανώς επειδή ελπίζει να καταδικαστεί βάσει του νόμου περί ανηλίκων). Μια ιατρική έκθεση αναφέρει ότι είναι τουλάχιστον 26 ετών, αλλά πιθανώς μεγαλύτερος από 30. Δεδομένου ότι διατηρούσε σχέση με το 33χρονο θύμα, μια ηλικία άνω των 30 ετών φαίνεται προφανής.

Τον Ιανουάριο του 2012 καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Ντούισμπουργκ σε 11 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Μέχρι τέλους, αρνείται το έγκλημα. Όμως τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Η μόνη δήλωση που κάνει είναι ότι είναι μουσουλμάνος.

Μια εφημερίδα αναφέρει ότι το όνομα Μουσταφά δεν είναι το πραγματικό όνομα του δράστη. Εάν το κίνητρο του εγκλήματος που δεν διευκρινίστηκε ποτέ βρισκόταν μάλλον σε μια διαμάχη για την απέλαση και την απόκρυψη, δεν θα επρόκειτο για δολοφονία τιμής.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.