Ιστορία δολοφονίας τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hatun Sürücü
Γεννήθηκε: 1982
Δολοφονήθηκε: 7 Φεβρουαρίου 2005
Κατοικία: Βερολίνο
Καταγωγή: Βερολίνο: Βερολίνο: Τουρκία / Κούρδοι
Παιδιά: 1 γιος, Can (γεννηθείς το 1999)
Δράστης: Can: Ayhan, ο μικρότερος αδελφός της, Κούρδος, 18 ετών κατά τη στιγμή του εγκλήματος, γεννημένος στη Γερμανία
Στην ηλικία των 15 ετών, η Hatun Sürücü παντρεύεται από την κουρδική οικογένειά της, η οποία ζει στο Βερολίνο, με έναν ξάδελφό της στην Τουρκία. Δύο χρόνια αργότερα παίρνει διαζύγιο και επιστρέφει στο Βερολίνο έγκυος. Βγάζει τη μαντίλα της, τελειώνει το σχολείο και φοιτά σε μια τεχνική σχολή. Και μεγαλώνει τον γιο της Can μέχρι που ο μικρότερος αδελφός της την πυροβολεί σε μια στάση λεωφορείου στο Berlin-Tempelhof.

Αμέσως μετά, ο δράστης ομολογεί. Στο δικαστήριο πρέπει να αποσαφηνιστεί αν είχε συνεργούς. Η πρώην φίλη του δολοφόνου -που τώρα βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ζει σε μια μυστική διεύθυνση- καταθέτει ότι η εντολή για τον φόνο δόθηκε από την οικογενειακή φατρία.

Ο νεότερος επιλέχθηκε ως δράστης επειδή βρίσκεται ακόμη υπό το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους (το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί σε παραβάτες ηλικίας μεταξύ 18 και 21 ετών). Ένα από τα αδέλφια παρέδωσε το όπλο.

Σε πρώτο βαθμό, ο δικαστής δεν θεώρησε αξιόπιστη την κατάθεση του μάρτυρα αυτού και αθώωσε τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια Mütlü και Alpaslan. Ωστόσο, το 5ο Ποινικό Τμήμα του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας ανατρέπει τις αθωωτικές αποφάσεις τον Αύγουστο του 2007. Τον Νοέμβριο του 2007, η εισαγγελία του Βερολίνου ζήτησε εντάλματα σύλληψης κατά των δύο. Από τότε όμως τα αδέλφια βρίσκονται στην Τουρκία.

Η δολοφονία της Hatun Sürücü είναι μέχρι στιγμής η πιο γνωστή δολοφονία τιμής στη Γερμανία. Προκάλεσε τη συζήτηση για τις δολοφονίες τιμής, τους αναγκαστικούς γάμους και τις παράλληλες κοινωνίες.

Ένα αρχείο της Süddeutsche Zeitung με θέμα τους φόνους τιμής αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. Στο δικαστήριο, αρκετοί μάρτυρες αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση στην οικογένεια της Hatun. Ποιος από τους αδελφούς θα την κακοποιούσε είναι ασαφές, αναφέρονται οι Mutlu και Alpaslan. Λέγεται ότι όλη η οικογένεια το γνώριζε. Αν αυτό είναι αλήθεια, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη κίνητρο για τη δολοφονία. Γιατί αυτό θα έβαζε επίσης τέλος σε αυτή την ατίμωση. Στους φονταμενταλιστικούς μουσουλμανικούς κύκλους, δεν είναι ο δράστης αλλά το θύμα που τιμωρείται για σεξουαλική κακοποίηση. Γιατί είναι η γυναίκα που έχει κάνει εξωσυζυγικό σεξ.

Το καλοκαίρι του 2011 εκδίδεται ένα πολύ καλά τεκμηριωμένο βιβλίο για την υπόθεση: "Εκδίκηση για την τιμή: μια γερμανική μοίρα".

Τον Ιούλιο του 2013, η εισαγγελία του Βερολίνου διαβιβάζει τους φακέλους της έρευνας στις τουρκικές αρχές. Είναι πιθανό να αποδειχθεί τελικά η εμπλοκή των δύο μεγαλύτερων αδελφών στο έγκλημα. Τον Ιούλιο του 2014, ο καταδικασμένος αδελφός Ayhan αποφυλακίζεται και εκδίδεται στην Τουρκία. Το καλοκαίρι του 2015, η τουρκική εισαγγελία απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον των δύο μεγαλύτερων αδελφών.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απαγγέλλει κατηγορίες το 2015 και στις αρχές του 2016 τα αδέρφια βρίσκονται και πάλι στο δικαστήριο. Για περίπου ένα χρόνο δεν συμβαίνει τίποτα στη δίκη, αλλά η Τουρκία αλλάζει μετά το υποτιθέμενο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016. Ο εισαγγελέας αντικαθίσταται. Η απαγόρευση εξόδου των κατηγορουμένων αδελφών από τη χώρα αίρεται. Θεωρητικά, μπορούν να επιστρέψουν στη Γερμανία και να εκδικηθούν όσους εμπλέκονται στη δίκη.

Χωρίς να αποτελεί απαραιτήτως έκπληξη, τα αδέρφια αθωώνονται τον Μάιο του 2017. Αλλά τον Αύγουστο λέγεται ότι ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Η έφεση του Υπουργείου Οικογένειας της Τουρκίας έγινε δεκτή τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη θα επαναληφθεί. Η Γερουσία του Βερολίνου ανακοινώνει ότι θα δώσει το όνομα του Hatun Sürücü σε μια γέφυρα στο Neukölln.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.