Ιστορία δολοφονίας τιμής

Hanaa S.
γεννημένος: 1980
δολοφονήθηκε: 21/22 Απριλίου 2015
Τοποθεσία: Solingen
Καταγωγή: Ιράκ / Κούρδοι / Ιησίδες
Τρία δικά της παιδιά και 3 του συζύγου της
Δράστες: ο σύζυγός της Σαλίμ (41 ετών), ο κουνιάδος της (24 ετών) και ο γιος της (17 ετών).
Η Χανάα παντρεύτηκε με τη βία σε ηλικία 15 ετών από τη φυλή της Γεζίντι στο Ιράκ. Αργότερα ζει με τον σύζυγό της και τα 3 παιδιά της στο Ντίσελντορφ. Η Hanaa φροντίζει επίσης 3 παιδιά από τον πρώτο γάμο του συζύγου της. Λέγεται ότι κρατείται ως σκλάβα. Εκτός από το ότι τη δέρνει ο σύζυγός της, την ελέγχει ο επικεφαλής της οικογένειας των Γεζίντι στο Ιράκ.

Όταν χωρίζει, ο σύζυγός της αρχίζει να την καταδιώκει. Ζει αρκετές φορές στο καταφύγιο γυναικών. Με τη συμβουλή της αστυνομίας, μετακομίζει στο Σόλινγκεν. Τα παιδιά παραμένουν στην οικογένεια του συζύγου.

Από το διαμέρισμά της η Hanaa θα απαχθεί στις 21 Απριλίου 2015, πιθανότατα τυλιγμένη σε ένα χαλί.

Αρχικά, 6 άνδρες και 1 γυναίκα από την οικογένεια συλλαμβάνονται προσωρινά.

Τον Αύγουστο, ο 24χρονος κουνιάδος της Hanaa - ο αδελφός του πρώην συζύγου της - συλλαμβάνεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης σε αεροδρόμιο της Κροατίας και μεταφέρεται στη Γερμανία. Είναι ιδιοκτήτης περιπτέρου στο Ντίσελντορφ.

Τον Νοέμβριο ο 17χρονος γιος της Hanaa συλλαμβάνεται ως δεύτερος ύποπτος. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, το πτώμα δεν έχει βρεθεί ακόμη. Τον Ιανουάριο του 2016 λέγεται ότι ο εισαγγελέας θα μηνύσει και τους υπόπτους χωρίς πτώμα. Τον Μάρτιο, η τηλεοπτική εκπομπή XY αναφέρει ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Τον Ιούνιο του 2016 θα ξεκινήσει η δίκη 5 μελών της οικογένειας στο περιφερειακό δικαστήριο του Βούπερταλ: Ο σύζυγος της Hanaa, ο μεγαλύτερος γιος της, τα δύο αδέλφια του και η αδελφή του. Θα έχουν σχεδιάσει και διαπράξει από κοινού τη δολοφονία της Hanaa. Στην αίθουσα του δικαστηρίου ο γιος φοράει ένα μπλουζάκι με τυπωμένη μια νεκροκεφαλή με σταυρωτά οστά.

Τον Οκτώβριο, ένας Άραβας καταθέτει. Αράζει στο περίπτερο που διατηρούσε η οικογένεια. Σε μια συζήτηση, ομολόγησε τη δολοφονία.

Τον Ιούνιο του 2017, μετά από 69 ημέρες δίκης, ένας από τους κατηγορούμενους δέχτηκε να δείξει το μέρος όπου θάφτηκε το πτώμα.

Τον Ιούνιο ο γαμπρός που συνελήφθη στην Κροατία ομολογεί τη δολοφονία. Με τη βοήθειά του το πτώμα βρίσκεται τον Ιούλιο σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Kronau στο βόρειο Μπάντεν.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο γαμπρός καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη ως ο κύριος δράστης. Ο γιος της Hanaa καταδικάζεται σε ποινή ανηλίκου 9 ετών και 6 μηνών. Ο σύζυγος του θύματος και ένας άλλος γαμπρός λαμβάνουν 10 χρόνια και 6 μήνες για συνέργεια. Η αδελφή του συζύγου αθωώθηκε. Το δικαστήριο επισημαίνει ότι οι δύο νεότεροι άνδρες επιλέχθηκαν από την οικογένεια για να διαπράξουν το έγκλημα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.