Ιράν: Νεαρός άνδρας παρελαύνει με το κεφάλι της 17χρονης συζύγου του στην πλατεία Kasai στο Ahwaz

Μόνα Χειδάρη
Γεννήθηκε: 2005
Αποκεφαλίστηκε: 2022
Κατοικία: Ahwaz (επαρχία Khuzestan)
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: Ήταν μητέρα
Δράστες: ο σύζυγός της και ο αδελφός του
Το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, ένας νεαρός άνδρας στο Ahwaz, μια πόλη στην επαρχία Khuzestan του Ιράν, διέσχισε τη γειτονιά με το κεφάλι της 17χρονης συζύγου του στο χέρι, αφού την αποκεφάλισε. Αφού παρέλασε στην πλατεία Κασάι για λίγα λεπτά, τράπηκε σε φυγή. Το θύμα είχε διαφύγει προηγουμένως στην Τουρκία, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει από τον σύζυγό της. Η Μόνα παντρεύτηκε στα 12 της χρόνια και έγινε μητέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας διέπραξε τη δολοφονία της συζύγου του με τη βοήθεια του αδελφού του, ο οποίος της κρατούσε τα πόδια ενώ την αποκεφάλιζε. Ένα βίντεο από τον αποκεφαλισμό κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δολοφονίες τιμής δεν τιμωρούνται ποτέ αυστηρά στο Ιράν, επειδή οι νόμοι βασίζονται στο νόμο της Σαρία. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν περιμένουν ότι οι δράστες θα περάσουν περισσότερα από 15 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για τη διάπραξη αυτής της βάναυσης δολοφονίας, αν διωχθούν καθόλου από τις αρχές, επειδή οι περισσότεροι δράστες των δολοφονιών τιμής δεν παρουσιάζονται καν ενώπιον των ιρανών δικαστών. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τις δικές σας συμβουλές!

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.