Ιράκ: Doski Azad δολοφονήθηκε από τον αδελφό της σε μια τρανσφοβική "δολοφονία τιμής

caret-down caret-up caret-left caret-right
Doski Azad
Γεννημένος: 1999
Δολοφονήθηκε: 29/30 Ιανουαρίου 2022
Τοποθεσία: Duhok (περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ)
Καταγωγή: Ιράκ
Παιδιά: κανένα
Δράστης: ο αδελφός της Chakdar
Η ιστορία μας για την 23χρονη τρανσέξουαλ γυναίκα Doski Azad από το Ιρακινό Κουρδιστάν βασίζεται στην ερευνητική εργασία του Insider και έχει ως εξής: Η Doski Azad αντιμετώπισε προβλήματα με την οικογένειά της αφότου βγήκε από την ντουλάπα ως τρανσέξουαλ γυναίκα πριν από χρόνια. Ορισμένα συντηρητικά μέλη της οικογένειας δεν το δέχτηκαν και την απείλησαν αρκετές φορές να τη σκοτώσουν.

Η Doski Azad εγκατέλειψε το πατρικό της σπίτι και έχτισε μια νέα ζωή στο Duhok στην κουρδική περιοχή του Ιράκ. Εργαζόταν ως μακιγιέζ σε τοπικό κομμωτήριο και είχε πολλούς φίλους. Ακόμη και χρόνια μετά τη μετακόμισή της, ο αδελφός και ο ξάδελφός της συνέχισαν να την απειλούν με θάνατο.

Τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022, το άψυχο σώμα της Doski Azad βρέθηκε σε ένα ρηχό χαντάκι κοντά στο Duhok. Τα χέρια της ήταν δεμένα και, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, είχε χτυπηθεί από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος μία ή δύο ημέρες πριν βρεθεί.

Ο μόνος ύποπτος για αυτή τη βάναυση εκκαθάριση είναι ο αδελφός της, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο Chakdar πιστεύεται ότι πέταξε στο Ιράκ με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει την αδελφή του και διέφυγε από το Ιράκ γρήγορα μετά τη δολοφονία.

Οι πράκτορες υποψιάζονται ότι κρύβεται στη Γερμανία, το Βέλγιο ή την Τουρκία. Οι κουρδικές αρχές φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αυτού του υπόπτου για φόνο. Θα καλωσορίσουμε κάθε στοιχείο.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.