Η 18χρονη Zilan Ayvaz σκοτώθηκε από τον πατέρα της στο Piranshahr, Ιράν

Zilan Ayvaz
Ηλικία: 18 ετών
Πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου: 7 Ιουλίου 2023
Κατοικία: Α: Zivah, Piranshahr, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: .
Δράστης: Ιράν: Salam Ayvaz
Στις 7 Ιουλίου 2023, η 18χρονη Zilan Ayvaz από το χωριό Zivah της περιφέρειας Piranshahr δολοφονήθηκε από τον πατέρα της, Salam Ayvaz.

Σύμφωνα με αναφορές, η Zilan Ayvaz πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον πατέρα της αφού ανακάλυψε ότι είχε φίλο, θεωρώντας ότι οι πράξεις της παραβίαζαν την οικογενειακή τιμή.

Στο Ιράν, ορισμένα νομικά άρθρα έχουν αντιμετωπίσει κριτική για τις επιεικείς ποινές που επιβάλλουν σε περιπτώσεις όπου πατέρες σκοτώνουν τις κόρες τους στο όνομα της "τιμής". Τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν συχνά σε ποινές φυλάκισης 3 έως 5 ετών. Αντίθετα, άλλες χώρες όπως η Συρία και το Σουδάν έχουν λάβει μέτρα για να ευθυγραμμίσουν τους νόμους τους περισσότερο με τα διεθνή πρότυπα, καταργώντας παρόμοια άρθρα που βασίζονται στη Σαρία τα τελευταία χρόνια (από το 2021).

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.