Η 18χρονη Donya Rezai δολοφονήθηκε από μέλη της οικογένειάς της σε μια "δολοφονία τιμής" στο Ιράν

caret-down caret-up caret-left caret-right
Donya Rezai
γεννηθείσα: 2003
δολοφονήθηκε: Rezai: 17 Απριλίου 2023
Κατοικία: Ρεζάνι Ρεζάνι: Darrafesh, Khanum Abad, Kermanshah
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: κανένα
Δράστες: ο πατέρας και ο αδελφός της
Δικαιολογία: "τιμή"
Στις 17 Απριλίου 2023, η 18χρονη Donya Rezai δολοφονήθηκε από τους συγγενείς της στο χωριό Darrafesh, Khanum Abad στην επαρχία Kermanshah του Ιράν. Σύμφωνα με την Iran International, ήταν θύμα μιας "δολοφονίας τιμής".

Οι γείτονες υποδεικνύουν ως δράστες τον πατέρα και τον αδελφό της.

Οι δολοφονίες τιμής, μια πρακτική κατά την οποία άτομα δολοφονούνται από μέλη της οικογένειας για υποτιθέμενες παραβιάσεις της τιμής, είναι παράνομη στο Ιράν. Ωστόσο, το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα επιτρέπει μειωμένες ποινές για τους πατέρες που σκοτώνουν τις κόρες τους υπό ορισμένες συνθήκες. Το 2013, ένας πατέρας στην Τεχεράνη έφαγε μόνο έξι μήνες φυλάκιση επειδή σκότωσε την κόρη του μετά από διαφωνία για τον γάμο της.

Το τραγικό αυτό περιστατικό δείχνει ότι οι γυναικοκτονίες αποτελούν συνεχές πρόβλημα στο Ιράν και ότι οι γυναίκες χρειάζονται καλύτερη νομική προστασία.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.