Η τουρκική δικαιοσύνη θέλει να απαγορεύσει την οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών "Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες"

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη της εξέχουσας τουρκικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών "Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες". Αυτή η φεμινιστική ΜΚΟ που λειτουργεί ως πλατφόρμα με παραρτήματα σε δεκάδες πόλεις καταγράφει τις γυναικοκτονίες, υποστηρίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, απαιτεί δικαιοσύνη για τις γυναίκες θύματα δολοφονιών, παρακολουθεί δικαστικές υποθέσεις και διοργανώνει διαδηλώσεις για την επαναδιατύπωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Κατηγορούνται από την εισαγγελία για "ανήθικη συμπεριφορά", για αγώνα κατά των "οικογενειακών δομών", για "οργάνωση διαδηλώσεων" και για "παραβίαση των ηθών". Η πλατφόρμα φέρεται να παραβιάζει τον νόμο "προωθώντας την αποσύνθεση της οικογενειακής τάξης υπό το πρόσχημα των δικαιωμάτων των γυναικών". Η εισαγγελία ζητά την απαγόρευση ολόκληρης της οργάνωσης. Η εισαγγελία επικαλείται ως αποδεικτικό στοιχείο μια εξαετή οργισμένη επιστολή ενός άνδρα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της πλατφόρμας, η μήνυση είναι "πολιτικά υποκινούμενη", οι κατηγορίες δεν είναι συγκεκριμένα τεκμηριωμένες και αναφέρονται γεγονότα που δεν αποτελούν εγκλήματα.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης παραβιάζει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες. Συντηρητικές προσωπικότητες υποστήριξαν ότι η σύμβαση οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό διαζυγίων, επειδή θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους. Η σύμβαση θα προωθούσε επίσης την ομοφυλοφιλία και η ισότητα των φύλων δεν θα ταίριαζε στην τουρκική κουλτούρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει η Τουρκία να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών με τον δικό της τρόπο, επιβάλλοντας μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για γυναικοκτονίες και μια εφαρμογή αναφοράς για γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Από την οργάνωση "Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες" ζητήθηκε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές της.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.