Η σταρ του YouTube Tiba al-Ali (22) στραγγαλίστηκε από τον πατέρα της σε μια "δολοφονία τιμής" στο Ιράκ

Tiba al-Ali
γεννήθηκε το 2000
στραγγαλίστηκε: Τραυματίστηκε: 31 Ιανουαρίου 2023
Κατοικία: θύμα: Τουρκία θύτης: Τουρκία: Ιράκ
Προέλευση: Ιράκ
Παιδιά: κανένα
Δράστης: ο πατέρας της
Το 2017, η Tiba al-Ali ταξίδεψε στην Τουρκία με την οικογένειά της. Στη συνέχεια αρνήθηκε να επιστρέψει στο Ιράκ με την οικογένειά της και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Τουρκία. Ο πατέρας της, συγκεκριμένα, δεν ήταν ευχαριστημένος με την απόφασή της να ζήσει μόνη της στην Τουρκία.

Η Tiba τα πήγε καλά στην Τουρκία και είχε πολλούς οπαδούς στο Youtube, όπου αναρτούσε βίντεο για την καθημερινή της ζωή και στα οποία εμφανιζόταν συχνά ο Σύρος αρραβωνιαστικός της.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Tiba θα επιστρέψει στο Ιράκ για να ενθαρρύνει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε κλείσει ραντεβού για να συναντήσει τη μητέρα της στο σπίτι ενός φίλου της στη Βαγδάτη και έμεινε έκπληκτη όταν εμφανίστηκε όλη η οικογένεια. Την νάρκωσαν και την πήγαν πίσω στο σπίτι των γονιών της στην ιρακινή επαρχία Al-Qadisiyah.

Όταν συνήλθε, ήταν έξαλλη και διαπληκτίστηκε με τον πατέρα της. Η τοπική αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει μεταξύ της Tiba και των συγγενών της για να επιλυθεί τελικά η οικογενειακή διαμάχη.

Ενώ η Tiba κοιμόταν, ο πατέρας της μπήκε στο δωμάτιο και τη στραγγάλισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αστυνομία και είπε ότι σκότωσε την κόρη του για να "ξεπλύνει την ντροπή".

Σύμφωνα με το άρθρο 409 του ιρακινού ποινικού κώδικα, οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν ελαφρύτερες ποινές σε άτομα που σκοτώνουν για "έντιμους λόγους" ή από πρόκληση. Εάν ένας πατέρας σκοτώσει την κόρη του λόγω "τιμής", μπορεί να αποφύγει ακόμη και την ποινή φυλάκισης.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.