Η Σαουδάραβα Καμάρ (26 ετών) σκοτώθηκε από τα αδέλφια της και θάφτηκε στην έρημο επειδή είχε δημόσιο λογαριασμό στο Snapchat

Qamar
γεννημένος: 1994
δολοφονήθηκε: 19 Ιανουαρίου 2020
Τοποθεσία: Al-Kharj (Σαουδική Αραβία)
Καταγωγή: Α: Σαουδική Αραβία
Παιδιά: κανένα
Δράστες: Σαουδάραβες: Αδελφοί της Ahmed και Nasser (και οι δύο γύρω στα 30)
Στα μέσα Ιανουαρίου, δημιουργείται σάλος στο Twitter εξαιτίας των tweets της Manal για το ότι αρχικά ζητά βοήθεια στην αναζήτηση της αδελφής της Qamar και αργότερα κατηγορεί ανοιχτά τους αδελφούς της Ahmed και Nasser για συμμετοχή στη δολοφονία επειδή η Qamar είχε ανοίξει ένα δημόσιο Snapchat.

Σε ένα βίντεο, η μητέρα τους λέει ότι η κόρη της δολοφονήθηκε χωρίς δικαιοσύνη και ζητά από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αποδοθεί δικαιοσύνη για την κόρη της. Διαμαρτύρεται ότι η αστυνομία κατάσχεσε το τηλέφωνο της Μανάλ εξαιτίας ενός tweet και υποδηλώνει ότι η αστυνομία είναι πιο απασχολημένη με το να αποτρέψει την αρνητική απεικόνιση της Σαουδικής Αραβίας στα μέσα ενημέρωσης παρά με την εξιχνίαση της δολοφονίας.

Η Μανάλ συνελήφθη και κρατήθηκε από την αστυνομία και αναγκάστηκε να παραδώσει το τηλέφωνό της. Η αστυνομία διέγραψε πολλά tweets, οι αστυνομικοί την ανάγκασαν να ικετεύει μάταια για να πάρει πίσω το τηλέφωνό της. Της είπαν να μην ξανακάνει tweet για την υπόθεση. Η μητέρα τους αναρωτιέται πού βρίσκουν τα κότσια οι αστυνομικοί να το κάνουν με αυτόν τον τρόπο;

Εξαιτίας όλου του θορύβου για την κακή μεταχείριση της Manal, οι αρχές ανταποκρίθηκαν και επιβεβαίωσαν ότι έγιναν δύο συλλήψεις σε σχέση με τον θάνατο του Qamar.

Η αστυνομία εξέδωσε γραπτή δήλωση που περιλάμβανε τα ακόλουθα αποσπάσματα: "Οι υπηρεσίες ασφαλείας της αστυνομίας του κυβερνείου Al-Kharj έλαβαν στις 19 Ιανουαρίου μια αναφορά από έναν πολίτη σχετικά με την εξαφάνιση μιας νεαρής γυναίκας, ηλικίας 26 ετών.

"Τα αποτελέσματα των διαδικασιών προκαταρκτικής έρευνας δείχνουν ότι το πτώμα της βρέθηκε σε μια έρημο, 10 χιλιόμετρα από το κυβερνείο. Δύο πολίτες ηλικίας 30 ετών συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στο περιστατικό που προκάλεσε την εξαφάνιση και το θάνατό της"

Οι αντιδράσεις στο Twitter δείχνουν την εικόνα ενός πληθυσμού που έχει βαρεθεί με τις αρχές να αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους γυναικών με επιείκεια και χάρη, ενώ οι "πληροφοριοδότες" των δολοφονιών τιμής που απλά υπερασπίζονται τη δικαιοσύνη αντιμετωπίζονται αδίστακτα και σκληρά από τις αρχές.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι όσον αφορά την απόδοση δικαιοσύνης για την Qamar και αναμένουν ότι οι δράστες θα καταλήξουν το πολύ με 3 χρόνια φυλάκισης.

Η προσδοκία μας είναι ότι η Σαουδική Αραβία ως αρχοσυντηρητική χώρα θα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που θα ευθυγραμμίσει τους νόμους και τους κανονισμούς της με το διεθνές δίκαιο.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.