Η Ζιένα έπρεπε να πεθάνει λόγω "οικογενειακής τιμής", η πρώτη από τους τέσσερις παραβάτες που αφέθηκε ελεύθερη αφού εξέτισε το ένα τρίτο της ποινής της

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ziena Kemous
ηλικία: 22 ετών
Πνίγηκε: 21 Ιουνίου 2012
Τόπος διαμονής: Leuven, Βέλγιο
Καταγωγή: θύμα: Βέλγος/Μαροκινός, δράστες: Τούρκος/Κούρδος
Παιδιά: 1 γιος
Δράστες: Ahmet Kaplan (22), Berzan Kaplan (23), Ridvan Aras (23) και Rojhat Akgül (22)
Η Ziena Kemous από το Leuven είναι κόρη βελγικής μητέρας και μαροκινού πατέρα. Τη νύχτα της 21ης προς την 22α Ιουνίου 2012 δολοφονήθηκε και θάφτηκε από κουρδικό κουαρτέτο. Ένας από τους δράστες ήταν ο Ahmet Kaplan, πατέρας του παιδιού της Ziena και μέλος μιας διαβόητης φυλής. Ετοιμαζόταν να παντρευτεί την ανιψιά του, γι' αυτό και η Ziena έπρεπε να εξαφανιστεί. Την επομένη της δολοφονίας, χόρευαν στο γαμήλιο πάρτι ενός από τους τέσσερις. Το πτώμα της Ziena βρέθηκε τρεις μήνες αργότερα.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2012, το κουαρτέτο συνελήφθη. Στις 3 Δεκεμβρίου 2015, οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε 27 χρόνια φυλάκισης. Παρά την αντίσταση των αδελφών της Ziena, ο Berzan Kaplan αποφυλακίστηκε στις 17 Μαΐου 2023 με βραχιολάκι στον αστράγαλο. Συμπεριλαμβανομένης της προδικαστικής κράτησης, πέρασε περίπου 9 χρόνια στη φυλακή. Βοήθησε στην ταφή του πτώματος της Ziena μετά τη δολοφονία. Ο συνυπεύθυνος Ridvan Aras αποφυλακίστηκε νωρίτερα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.