Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Pardis Rabiee συνελήφθη στο Yazd από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας

Η 23χρονη Ιρανή Pardis Rabiee σπουδάζει γενετική στο Πανεπιστήμιο Kharazmi της Τεχεράνης και πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τη βία που σχετίζεται με την τιμή στο Ιράν. Έκανε έναν μακρύ κατάλογο με τα θύματα των δολοφονιών τιμής στο Ιράν στον λογαριασμό της στο Twitter @rabieepardis. Η Pardis συνελήφθη στο Yazd την Παρασκευή 11 Μαρτίου και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Είναι πιθανό οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να πήραν τον έλεγχο του λογαριασμού της Pardis. Ο λογαριασμός της δεν είναι προσωρινά διαθέσιμος επειδή παραβιάζει την πολιτική του Twitter για τα μέσα ενημέρωσης.

Ο ακριβής λόγος της σύλληψής της και οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν παραμένουν άγνωστες. Ορισμένοι λένε ότι η σύλληψή της σχετίζεται με τη διανομή αφισών και φυλλαδίων στην Τεχεράνη για την ιστοσελίδα harasswatch.com.

Σύμφωνα με τους φίλους της, η Pardis αφέθηκε ελεύθερη μετά από 1 ημέρα κράτησης, αλλά η απελευθέρωσή της δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.