Εξαναγκαστικοί γάμοι κατά την περίοδο των διακοπών

caret-down caret-up caret-left caret-right
Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν για πολλούς νέους. Ο χρόνος για να απολαύσετε τη ζωή σε ένα όμορφο μέρος. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα αγόρια και τα κορίτσια που αναγκάζονται να παντρευτούν έναν ξάδελφο στη χώρα καταγωγής τους.

Κάθε χρόνο αγόρια και κορίτσια μένουν πίσω σε μια ξένη χώρα για να παντρευτούν έναν σύντροφο που δεν θέλουν. Ο εξαναγκασμός σε γάμο, ιδίως των ανηλίκων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί απύθμενη δυστυχία στα θύματα.

Το να μεταφέρετε κάποιον στο εξωτερικό για να τον αναγκάσετε να παντρευτεί αποτελεί έγκλημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη και πρόστιμο 45 000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά αυτό συμβαίνει σε τουλάχιστον χιλιάδες Ευρωπαίους νέους κάθε χρόνο, συχνά κατά τη διάρκεια "διακοπών". Τον Μάιο του 2022, για παράδειγμα, δύο ισπανό-πακιστανές αδελφές σκοτώθηκαν από τα πεθερικά τους ενώ έκαναν διακοπές στο Πακιστάν, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τους αναγκαστικούς γάμους τους και την επιθυμία των συζύγων τους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Οι ξένοι μπορούν να κάνουν κάτι αν υποψιαστούν ότι οι νέοι εξαναγκάζονται σε γάμο, υποστηρίζει η συγγραφέας και κοινωνική λειτουργός Celal Altunas.

Ο εξαναγκασμός σε γάμο εμφανίζεται σε πολιτισμούς όπου οι συλλογικές αξίες και κανόνες υπερτερούν των ατομικών επιθυμιών. Αυτό περιλαμβάνει τους γάμους παιδιών. Αυτά εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Μαρόκο, τη Συρία και τη Σομαλία.

Αίσθημα αδυναμίας

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο, ως παρείσακτοι μπορεί να αισθάνεστε ανίσχυροι. Αλλά μην ενδίδετε σε αυτό, γιατί μερικές φορές υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, ακόμη και αν τα θύματα βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις που είναι διαθέσιμες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα θύματα μπορούν να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία με ειδικούς και να ζητήσουν τις κατάλληλες συμβουλές.
Γαλλία: mariageforce.fae@diplomatie.gouv.fr
Κάτω Χώρες: landelijk-expertise-centrum-egg@politie.nl
Ηνωμένο Βασίλειο: fmu@fcdo.gov.uk
Γερμανία: https://www.zwangsheirat.de/beratung-fp/beratungsstellen-vor-ort

Ποτέ μην συνθηκολογείτε

Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη- κάθε περίπτωση απαιτεί τη δική της στρατηγική. Μείνετε ψύχραιμοι, ζητήστε συμβουλές από ειδικούς και μην συνθηκολογήσετε ποτέ. Μην σκέφτεστε: είναι εκεί, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ή είναι μέρος της κουλτούρας τους και είναι επικίνδυνο. Συνεχίστε να αγωνίζεστε. Με τη σωστή προσέγγιση και τις συμβουλές των ειδικών, μπορείτε συχνά να βοηθήσετε τα κορίτσια και τα αγόρια σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Καινοτομία.