Δολοφονίες τιμής στο Πακιστάν: Παντζάμπ

Μοχάμεντ Ζουλφικάρ και Σαγκούφτα Μπίμπι
Ηλικία: 30, 23
Δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς: 2 Αυγούστου 2023
Κατοικία: Φουλναγκάρ, Παντζάμπ
Προέλευση: Πακιστάν
Παιδιά: κανένα
Υπαίτιοι: πατέρας και αδέλφια της Σαγκούφτα
Στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 2 Αυγούστου, πολλαπλοί δράστες εισέβαλαν βίαια στο σπίτι του Μοχάμεντ Ζουλφικάρ, 30 ετών, και της Σαγκούφτα Μπίμπι, 23 ετών, και τους πυροβόλησαν μέχρι θανάτου. Η διπλή δολοφονία σημειώθηκε στη Φουλναγκάρ, στον δήμο Κασούρ, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Λαχόρη. Ως κίνητρο του εγκλήματος αναφέρονται δολοφονίες τιμής.

Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, ο Μοχάμεντ και η Σαγκούφτα είχαν παντρευτεί. Παρότι, η οικογένεια της Σαγκούφτα αντιτάχθηκε απερίφραστα στον έρωτά τους, καθώς είχαν ήδη εννοία να την παντρέψουν με συγγενή της. Παρά την έντονη αντίσταση της οικογένειας, οι δυο εραστές αποφάσισαν να δραπετεύσουν και να καθιερώσουν την αγάπη τους μέσω νόμιμου γάμου.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα στην υπόθεση. Υπήρξαν κατηγορίες κατά του πατέρα και των αδελφών της Σαγκούφτα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.