Δολοφονίες τιμής στο Ιράν: Khordmand (26) σκοτώθηκε από τον σύζυγό της επειδή ήθελε διαζύγιο

Anita Khordmand
Γεννήθηκε: 1995
Δολοφονήθηκε: 2 Αυγούστου 2022
Κατοικία: Α: Gonabad-e Kavusin, Golestān, Ιράν
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: γιος (5 ετών)
Δράστες: ο σύζυγός της με 3 βοηθούς
Μάρτυρες δηλώνουν στον ακτιβιστικό ιρανικό ειδησεογραφικό οργανισμό HRA-News ότι η Anita Khordmand δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της την Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, κοντά στο Azadshahr, στην επαρχία Golestān του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον βοήθησαν άλλα 3 άτομα στη διαδικασία.

Η μητέρα ενός 5χρονου γιου φέρεται να έφυγε για το σπίτι του πατέρα της πριν από περίπου ένα μήνα με σκοπό να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της. Ένας τοπικός μάρτυρας δήλωσε: "Σχεδίαζε να πάει σε γάμο με τα μέλη της οικογένειάς της τη νύχτα της δολοφονίας". Εκείνο το βράδυ, η Ανίτα είπε ότι θα άφηνε το παιδί της με τον σύζυγό της και θα ερχόταν στην τελετή.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Η δολοφονία θεωρείται δολοφονία τιμής και η τιμωρία γι' αυτήν είναι πολύ χαμηλή στο Ιράν, επειδή ο νόμος τους βασίζεται στη σαρία και δεν συνάδει με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.