Δολοφονία τιμής στο Sardasht του Ιράν: Sardard: 17χρονη, θύμα παιδικού γάμου, δολοφονήθηκε

Fatemeh Mohammadpanahi
Ηλικία: 17 ετών
πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου: 29 Σεπτεμβρίου 2023
Κατοικία: Marghan, Sardasht, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: -
Δράστες: σύζυγος, ετεροθαλή αδέλφια
Το βράδυ της Παρασκευής, 29 Σεπτεμβρίου 2023, η 17χρονη Fatemeh Mohamadpanahi από το χωριό Marghan, Sardasht, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της και τους δύο ετεροθαλείς αδελφούς της. Η Fatemeh ήταν θύμα παιδικού γάμου, ο πατριός της την ανάγκασε να παντρευτεί την ξαδέλφη της πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, η Fatemeh είχε ξυλοκοπηθεί σοβαρά από τον σύζυγό της. Κατέφυγε στο σπίτι των γονέων της και εξέφρασε την επιθυμία της για διαζύγιο, απόφαση στην οποία εναντιώθηκε η οικογένειά της.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.