Δολοφονία τιμής στο Sanandaj του Ιράν: Γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της

Narmin Pirhaman
Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 23 Ιουνίου 2024
Κατοικία: Sanandaj, Κουρδιστάν
Προέλευση: Ιράν
Παιδιά: 2
Δράστης: Σύζυγός της
Την Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, η Νάρμιν Πιρχαμάν, μητέρα δύο παιδιών, δολοφονήθηκε άγρια από τον σύζυγό της, που αναγνωρίζεται ως Χεσμάτ Καλαέι, στο Sanandaj, μια πόλη στην επαρχία Κουρδιστάν στη δυτική Ιράν. Αυτή η πράξη διαπράχθηκε με το πρόσχημα της "τιμής". Εκείνη είχε μαχαιρωθεί αρκετές φορές μπροστά από το γραφείο του νοταρίου της πόλης.

Η Νάρμιν είχε πάει εκεί κατόπιν αιτήματος του συζύγου της για να ολοκληρώσει το διαζύγιό της. Ανάμεσα στην πλατεία Μαντάρ και την οδό Σύρου, δέχθηκε επίθεση και σκοτώθηκε με 20 μαχαιριές. Ο δράστης συνελήφθη και ανέφερε ως κίνητρο του εγκλήματος "οικογενειακές διαφορές".

Οι νόμοι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν βασίζονται στη Σαρία, γι' αυτό η τιμωρία των συζύγων που σκοτώνουν τις γυναίκες τους είναι συχνά επιεικής. Το Ιράν θα πρέπει να αφαιρέσει το άρθρο 301 από το ποινικό του δίκαιο και να ευθυγραμμίσει τους νόμους του περισσότερο με εκείνους της διεθνούς κοινότητας.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.