Δολοφονία τιμής στο Eyvan-e Gharb, Ιράν: Αρεζού Χασάνι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της

Arezoo Hassani
Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 19 Μαΐου 2024
Κατοικία: Eyvan-e Gharb, Ilam
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: -
Διαπράττοντας: Σύζυγος
Στις 19 Μαΐου 2024, στο Eyvan-e Gharb (Eyvan), μια περιοχή στην επαρχία Ilam, μια γυναίκα ονόματι Arezoo Hassani δολοφονήθηκε με τραγικό τρόπο από τον σύζυγό της λόγω "τιμής". Το σώμα της Arezoo είχε 100 μαχαιριές. Ο δολοφόνος, που αναγνωρίστηκε ως ο 40χρονος Javad Jafari, έβαλε το πτώμα της γυναίκας του στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και το πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παραδόθηκε.

Οι Ιρανοί δικαστές τιμωρούν επιεικώς τους άνδρες που σκοτώνουν τις συζύγους τους λόγω "τιμής" λόγω νόμων εμπνευσμένων από τη Σαρία, όπως το άρθρο 301 του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα. Οι άνδρες που σκέφτονται να σκοτώσουν τις συζύγους τους δεν αποθαρρύνονται επαρκώς από τον ισλαμικό ποινικό κώδικα, επειδή οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι ποινές που επιβάλλονται για τη δολοφονία μιας συζύγου ή κόρης για λόγους "τιμής" κυμαίνονται από 3 έως 10 χρόνια φυλάκισης. Εάν η οικογένεια συγχωρήσει τον δολοφόνο, μπορεί να μην χρειαστεί καν να πάει στη φυλακή. Άλλες χώρες, όπως η Συρία, έχουν καταργήσει νόμους που τιμωρούν πιο επιεικώς τους δράστες βίας που σχετίζεται με την τιμή, ώστε να ευθυγραμμίσουν τους νόμους τους περισσότερο με εκείνους της διεθνούς κοινότητας.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.