Δολοφονία τιμής στο Πακιστάν: 18χρονη δολοφονήθηκε από τον πατέρα της για το viral βίντεο χορού με αγόρια

Έφηβη κοπέλα
Ηλικία: 18
Δολοφονήθηκε: 24 Νοεμβρίου 2023
Κατοικία: περιοχή Kolai-Palas στο Kohistan, επαρχία Khyber Pakhtunkhwa
Καταγωγή: Πακιστάν
Παιδιά: κανένα
Δράστης: πατέρας
Στην ορεινή περιοχή Kohistan του βόρειου Πακιστάν, μια 18χρονη κοπέλα σκοτώθηκε από κοντινή απόσταση με πολλαπλές σφαίρες από τον πατέρα της την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023.

Η δολοφονία έλαβε χώρα στο σπίτι της οικογένειας μετά την εμφάνιση φωτογραφιών και βίντεο της κοπέλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που την έδειχναν να χορεύει με αγόρια. Ορισμένοι αμφισβητούν τη γνησιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο και υποστηρίζουν ότι το υλικό ήταν παραποιημένο.

Μια τζίργκα, ένα φυλετικό όργανο των γερόντων του χωριού, γνωστό για την επίλυση διαφορών μέσω πανάρχαιων παραδόσεων, φέρεται να διέταξε την εκτέλεση του κοριτσιού και της φίλης της, η οποία ήταν επίσης στην αμφιλεγόμενη φωτογραφία.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Masood Khan αποκάλυψε ότι οι εντολές της jirga οδήγησαν στο να πυροβοληθεί το ένα κορίτσι, ενώ η αστυνομία διέσωσε με επιτυχία το δεύτερο κορίτσι. Οι αξιωματικοί πραγματοποιούν ενεργά εφόδους για τη σύλληψη των μελών της τζιργκά, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κληρικών που εξέδωσαν τις εντολές. Ο Masood Khan τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι όποιος βρεθεί ένοχος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Γνωρίζουμε την ιστορία του Mehrab Gichki, του φυγόδικου δολοφόνου της δημοσιογράφου Shaheena Shaheen, ο οποίος φαίνεται να είναι υπεράνω του νόμου και πολύ ισχυρός για να συλληφθεί, σύμφωνα με τους πράκτορες.

Η αθώωση του αδελφού της σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Qandeel Baloch πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η δολοφονία της οδήγησε σε διεθνή κατακραυγή και αλλαγές στη νομοθεσία το 2016, δείχνει επίσης ότι οι πακιστανικές αρχές αγωνίζονται να αποθαρρύνουν τη βία με βάση την τιμή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP), περίπου 1.000 γυναίκες δολοφονούνται ετησίως από στενούς συγγενείς με το πρόσχημα της διατήρησης της οικογενειακής τιμής.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.