Δολοφονία τιμής στο Μασχάντ του Ιράν: 17χρονος δολοφονεί την αδελφή του

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sajdeh
Ηλικία: 23
Πέθανε από ασφυξία: 25 Απριλίου 2024
Κατοικία: Mashhad, Razavi Khorasan
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: -
Δράστης: αδελφός
Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Sajedeh, από το χωριό Koor Deh σε προάστιο του Mashhad, δολοφονήθηκε από τον αδελφό της. Το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της 23χρονης διαζευγμένης γυναίκας αποκαλύφθηκε καθώς βρισκόταν στο κρεβάτι της αυτοψίας.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, το πτώμα της νεαρής γυναίκας τοποθετήθηκε στο κρεβάτι της νεκροψίας το πρωί της Πέμπτης, το οποίο μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Taleghani στο γραφείο του ιατροδικαστή στο Mashhad για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου.

Παρόλο που δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στο πτώμα και ήταν πιθανό η 23χρονη γυναίκα να είχε πεθάνει πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, η οικογένειά της επέμεινε να παραδώσει τη σορό για ταφή, αφού υποστήριξε ότι πέθανε από φυσικό θάνατο. Εν τω μεταξύ, ο Δρ Rezazadeh (επικεφαλής της αίθουσας ιατροδικαστικής αυτοψίας), ο οποίος θεώρησε ύποπτο το θάνατο της νεαρής γυναίκας, εισήλθε στην αίθουσα αυτοψίας για πιο λεπτομερή εξέταση.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας, ο οποίος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε διαπραχθεί έγκλημα λόγω της επιμονής του πατέρα της Sajdeh να παραδώσει το πτώμα, με εμπιστευτική εντολή ζήτησε από τους ντετέκτιβ να παρακολουθούν στενά τον πατέρα του Sajedeh. Αυτά τα δικαστικά μέτρα ξεκίνησαν όταν ο συνταγματάρχης Wali Najafi (επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών και επόπτης της ομάδας ντετέκτιβ) πρότεινε την υπόθεση ότι το έγκλημα έλαβε χώρα σε έναν στάβλο στην ύπαιθρο και επισήμανε την παρουσία ενός μικρού αχύρου και ενός σωματιδίου απορριμμάτων.

Υποβαλλόμενος σε καταιγισμό εξειδικευμένων ερωτήσεων σε μια απομονωμένη γωνιά του κτιρίου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ο πατέρας του Sajedeh αποκάλυψε ξαφνικά ότι η φρικτή δολοφονία είχε διαπραχθεί από τον 17χρονο γιο του. Είπε: "Η κόρη μου χώρισε τον σύζυγό της πριν από λίγο καιρό, αλλά τα κουτσομπολιά των ανθρώπων και οι συκοφαντίες τους για τη συμπεριφορά της κόρης μου δεν σταμάτησαν, έτσι ώστε ακόμη και οι φίλοι του γιου μου τον κατηγόρησαν για τη συμπεριφορά της αδελφής του. Αυτό έκανε ο γιος μου, του οποίου το όνομα είναι Hanzaleh, θυμωμένος και σκότωσε την αδελφή του στο σταθερό της βίλας όπου είμαστε η φροντιστές, αν και δεν ξέρω για το περιστατικό, μόνο ο γιος μου με κάλεσε και με ενημέρωσε για το θάνατο της αδελφής του. Έτρεξα στο στάβλο και καθώς δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, πήγα το άψυχο σώμα της στο νοσοκομείο, αλλά φοβούμενος ότι αυτή η ιστορία θα γινόταν γνωστή, αποσιώπησα τη δολοφονία της κόρης μου."

Μετά την ομολογία του πατέρα της Sajedeh, μια ομάδα ντετέκτιβ, υπό την άμεση καθοδήγηση του επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών του Mashhad, πήγε στο χωριό Kordeh στην πλευρά του ασιατικού δρόμου Mashhad-Chenaran και συνέλαβε τον Hanzaleh ενώ καθόταν δίπλα στη βίλα όπου έγινε το έγκλημα. Και ήταν χαμένος στις σκέψεις του.

Ο Hanzaleh ομολόγησε ότι σκότωσε την αδελφή του στους στάβλους της όμορφης βίλας. Εξήγησε ότι προσβλήθηκε από κάποιους ανθρώπους εξαιτίας της ασυνήθιστης συμπεριφοράς της αδελφής του. Είπε: "Όταν η αδελφή μου μπήκε στους στάβλους της βίλας, μπήκα κι εγώ στους στάβλους και ενώ τύλιξα το χέρι μου γύρω από το λαιμό της, τη ρώτησα για την ασυνήθιστη συμπεριφορά της. Έδωσε κάποιες άσχετες απαντήσεις, οπότε την έπνιξα για να αποφύγω την κακή φήμη και στη συνέχεια κάλεσα τον πατέρα μου."

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.