Δολοφονία τιμής στο Μασχάντ του Ιράν: Θύμα παιδικού γάμου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγο

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ζεϊνάμπ
Ηλικία: 18 ετών
Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 3 Φεβρουαρίου 2024
Κατοικία: Mashhad, Razavi Khorasan
Καταγωγή: Αφγανιστάν
Παιδιά: -
Διαπράττοντας: Αφγανιστάν: Σύζυγος (23)
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rokna, μια 18χρονη γυναίκα, η οποία ήταν επίσης θύμα παιδικού γάμου, δολοφονήθηκε άγρια από τον νεαρό σύζυγό της με το πρόσχημα της "τιμής" σε μια από τις γειτονιές της πόλης Mashhad. Υπέκυψε στις μαχαιριές που της προκάλεσε ο σύζυγός της σε νοσοκομείο της Μασχάντ.

Ο 23χρονος κατηγορούμενος διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος αφού διέπραξε το έγκλημα. Αρκετές ώρες αργότερα, επέστρεψε στο σπίτι του για να επιβεβαιώσει το θάνατο της συζύγου του και στη συνέχεια συνελήφθη. Εξέφρασε την πρόθεσή του να σκοτώσει τη σύζυγό του κατά την επιστροφή του, αν ήταν ακόμη ζωντανή.

Οι δολοφονίες τιμής, μια πρακτική κατά την οποία άτομα δολοφονούνται από μέλη της οικογένειας για υποτιθέμενες παραβιάσεις της τιμής, είναι παράνομες στο Ιράν. Ωστόσο, το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα επιτρέπει μειωμένες ποινές για τους συζύγους που σκοτώνουν τις συζύγους τους υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο επιζήμιος αντίκτυπος του άρθρου 301, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών, είναι εμφανής στην περίπτωση της Romina Ashrafi. Η Ρομίνα αποκεφαλίστηκε από τον πατέρα της απλώς και μόνο επειδή είχε φίλο. Ο πατέρας διέπραξε τη δολοφονία αφού ο δικηγόρος του τον διαβεβαίωσε ότι η μέγιστη ποινή για τη δολοφονία της κόρης του λόγω "τιμής" θα ήταν μόνο 3 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκισης από τους δικαστές, αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε μόλις 2 χρόνια. Όταν ο δικαστής τον ρώτησε γιατί επέλεξε να σκοτώσει την κόρη του αντί για τον Bahman Khavari, τον άνδρα με τον οποίο είχε κλεφτεί η Romina, εκείνος απάντησε: "Αν είχα σκοτώσει τον Bahman Khavari, θα ζητούσαν εκδίκηση εναντίον μου. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με την κόρη μου".

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής.