Δολοφονία τιμής στο Ιράν: πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ σκοτώνει 17χρονη φίλη του στο Μαχμουνταμπάντ

Anita R.
Ηλικία: 17
σκοτώθηκε: Απρίλιος 2, 2023
Κατοικία: Mahmoudabad, επαρχία Mazandaran, Ιράν
Τόπος καταγωγής: Ιράν
Παιδιά: 0
Δράστης: ο φίλος της Ali
Δικαιολογία: "Τιμή"
Ένα φρικτό περιστατικό βίας κατά των γυναικών συγκλόνισε το Mahmoudabad, στην επαρχία Mazandaran του Ιράν, όπου η 17χρονη Anita R. δολοφονήθηκε άγρια στις 2 Απριλίου 2023. Ο δράστης ήταν ο φίλος της Ali, ένας νεαρός άνδρας που μόλις πέρυσι είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής του kickboxing στο χωριό.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο σπίτι του πατέρα του Ali, όπου χρησιμοποίησε ένα σπασμένο γυαλί για να μαχαιρώσει επανειλημμένα την Anita στο λαιμό. Ο Άλι διέφυγε από το σπίτι και έμεινε μακριά από τα χέρια της αστυνομίας για μέρες. Τελικά συνελήφθη όταν εντοπίστηκε το αυτοκίνητο διαφυγής του.

Ο Ali παραδέχτηκε το έγκλημα και ισχυρίζεται ότι ενήργησε από αγάπη. Πιστεύεται ότι σκότωσε την Ανίτα ως "δολοφονία τιμής", όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δολοφονία ενός θηλυκού συγγενή που θα ντρόπιαζε την οικογένεια. Στο Ιράν, οι άνδρες που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα μπορούν να λάβουν σημαντικές μειώσεις ποινών βάσει του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με αναφορές, οι γείτονες άκουσαν έναν καυγά μεταξύ του Αλί και της Ανίτα την ημέρα του εγκλήματος, ο οποίος φέρεται να ήταν αποτέλεσμα της καχυποψίας του Αλί εναντίον της Ανίτα. Ενημέρωσαν τον πατέρα του Ali, ο οποίος ανακάλυψε το άψυχο σώμα της Anita όταν επέστρεψε στο σπίτι.

Το τραγικό αυτό περιστατικό αναδεικνύει το συνεχιζόμενο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στο Ιράν, όπου τέτοια εγκλήματα συχνά δεν λαμβάνονται αρκετά σοβαρά υπόψη από τις αρχές. Αν το δικαστήριο πράγματι χαρακτηρίσει το περιστατικό ως "δολοφονία τιμής", ο Αλί πιθανότατα δεν θα λάβει περισσότερα από 3 χρόνια φυλάκισης, μια ποινή που δεν αποδίδει δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένειά της. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ισχυρότερη δράση για την καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.