Δολοφονία τιμής στο Ιράν

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatemeh Ghozat
γεννημένος: 2004
Δολοφονήθηκε: Μαϊου 2020
Κατοικία: Τεχεράνη
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: -
Δράστης: ο θείος της Mojtaba Namdar
Η Fatemeh Ghozati (16 ετών) ζει με τη μητέρα της Bariha Rahmani, την αδελφή και τον αδελφό της στη συνοικία Shahrak-e Aseman, νοτιοανατολική Τεχεράνη.

Τη νύχτα της 22ας Μαΐου 2020, είχαν καλεσμένη μια φίλη της μητέρας της με την κόρη της.

Ο Mojtaba Namdar είναι ο διαβόητος εγκληματίας αδελφός του πρώην συζύγου της Bariha, ο οποίος είχε ανακοινώσει τηλεφωνικά ότι θα επισκεπτόταν τη φίλη του για να τους μιλήσει για την επίσκεψή του στον πρώην σύζυγό της στη φυλακή.

Η Fatemeh είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι μετά από ένα μακρύ ταξίδι. "Η κούραση φαινόταν στο πρόσωπό της", είπε η μητέρα της. Όταν έφτασε, τους χαιρέτησε όλους. Έδωσε το χέρι στον φίλο του θείου της όταν ο Μοτζτάμπα τη ρώτησε γιατί έμοιαζε "με μαϊμού". Η Φατεμέχ θύμωσε και του απάντησε".

Ο καυγάς μεταξύ της Fatemeh και του Namdar κλιμακώθηκε. Η Rahmani προσπάθησε να στείλει την κόρη της στο σπίτι ενός γείτονα, αλλά ο γείτονας δεν ήταν στο σπίτι, οπότε η Fatemeh επέστρεψε στο διαμέρισμα. Όταν ο Namdar την είδε, έγινε έξαλλος και βίαιος. Επιτέθηκε στη Fatemeh και χτύπησε το κεφάλι της στον τοίχο.

Ο Rahmani κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να χωρίσει τη Fatemeh και τον Namdar και τελικά έπεισε τον Mojtaba να φύγει μαζί με τη φίλη του.

Αλλά ο καυγάς δεν τελείωσε εκεί. Η έφηβη Fatemeh δεν μπόρεσε να μην στείλει άλλο ένα οργισμένο μήνυμα στον Namdar. Το περιεχόμενο του μηνύματος εξόργισε τόσο πολύ τον Namdar που επέστρεψε στο διαμέρισμα και αφού χτύπησε τον Rahmani, στράφηκε προς τη Fatemeh και την πέταξε από το παράθυρο του ενδέκατου ορόφου μπροστά στα μάτια του Rahmani και της κόρης του φίλου της.

Τα μέλη της οικογένειας επισημαίνουν ότι ο Mojtaba Namdar ομολόγησε τη δολοφονία της Fatemeh μπροστά σε όλους τους γείτονές τους πριν φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον τόπο του εγκλήματος. Αλλά αφού το κορίτσι κηρύχθηκε νεκρό, το απέσυρε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν μάρτυρες.

Στην αρχή ο Mojtaba Namdar παραδέχτηκε ότι διέπραξε τη δολοφονία και είπε ότι θα πλήρωνε χρήματα για αίμα, αλλά αφού μίλησε στην αστυνομία απείλησε τους μάρτυρες και το έκανε να φανεί σαν αυτοκτονία.

Αφού ο Mojtaba Namdar αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ο Rahmani αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί στα μέσα ενημέρωσης: "Πέταξε το κορίτσι μου, το καμάρι μου, για το οποίο είχα δουλέψει σκληρά επί 16 χρόνια, από το παράθυρο μπροστά στα μάτια μου και στη συνέχεια έβαλε το πτώμα της στην αγκαλιά μου. Τώρα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και κυκλοφορεί ελεύθερος. Απειλεί τον γιο μου και του λέει: "Τώρα είναι η σειρά σου!".

Φοβάμαι για τον εαυτό μου και τα παιδιά μου. Πείτε μου, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, αν διαπράχθηκε ένας φόνος και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για φόνο, ο κατηγορούμενος θα αφηνόταν ελεύθερος με εγγύηση δύο εβδομάδες αργότερα;".

Εμείς θα ήμασταν ευτυχείς με ενδείξεις!

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.