Δολοφονία τιμής στο Ιράν: δύο κορίτσια ηλικίας 16 και 19 ετών δολοφονήθηκαν από συγγενείς στα βουνά του Λορεστάν

Fershteh και Setayesh Mansuri
ηλικίας: 19, 16
δολοφονήθηκαν: 3 Μαΐου 2023
Κατοικία: Lorestan
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: 1
Δράστες: πατέρες
Το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαΐου, στα βουνά του Λορεστάν, δύο κορίτσια ηλικίας 16 και 19 ετών, ονόματι Setayesh και Fershteh Mansuri, δολοφονήθηκαν από τους συγγενείς τους. Το κίνητρο που δόθηκε ήταν η "τιμή" και η "προστασία της φήμης".

Η Fershteh είχε παντρευτεί με τη βία τον ξάδελφό της σε ηλικία 12 ετών και ήταν μητέρα ενός 5χρονου γιου, η Setayesh ήταν αδελφή του συζύγου της. Η Fershteh ήταν δυσαρεστημένη με τη ζωή της στη φτώχεια. Ο σύζυγός της ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών. Η Fershteh ζούσε με τη Setayesh στο σπίτι των γονέων του συζύγου της.

Στο χωριό Abulofa κυκλοφόρησε ένα κουτσομπολιό ότι τα δύο κορίτσια ήθελαν να πάνε διακοπές στην Τουρκία με άνδρες φίλους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, πρόκειται για ψευδή κατηγορία- στην πραγματικότητα, η Fershteh και η Setayesh σχεδίαζαν να πάνε στην πόλη Van της Τουρκίας για να παρακολουθήσουν μια συναυλία Ιρανών τραγουδιστών.

Η Fershteh είχε αποκτήσει χρήματα για το ταξίδι πουλώντας τον χρυσό της. Υπό την πίεση της οικογένειας, το προγραμματισμένο ταξίδι ακυρώθηκε.

Η οικογένεια φέρεται να μετακόμισε σε άλλη πόλη για να αποφύγει τα κουτσομπολιά. Όταν οι ίδιες παλιές φήμες επαναλήφθηκαν στην πόλη, οι πατέρες της Fershteh και του Setayesh έφεραν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από το Boroujen στο σπίτι του πατέρα της Fershteh στο Naderi Kohdasht.

Το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαΐου, ο 5χρονος γιος της Fershteh δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια της. Στη συνέχεια, η Fershteh πυροβολήθηκε με πολλές σφαίρες. Στη Σεταγιές είπαν να αυτοκτονήσει και ότι αν δεν το έκανε θα την σκότωναν. Η Setayesh έβαλε τέλος στη ζωή της καταπίνοντας ένα χάπι ρυζιού.

Η αστυνομία στο Λορεστάν ξεκίνησε έρευνα και συνέλαβε τους πατέρες και τα αδέλφια της Fershteh και της Setayesh. Η μητέρα της Setayesh υπέστη κρίση λόγω του άγχους και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.