Δολοφονία τιμής στο Βαραμίν του Ιράν: Μια γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της

Fariba
Ηλικία: 29 ετών
μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 20 Ιουλίου 2023
Κατοικία: Varamin, επαρχία Τεχεράνης
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: -
Δράστης: σύζυγος
Στις 20 Ιουλίου 2023, η 29χρονη Fariba μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της στο Varamin της επαρχίας Τεχεράνης. Ο ίδιος κατήγγειλε τη δολοφονία της συζύγου του στην αστυνομία με ένα τηλεφώνημα.

Όσον αφορά το κίνητρό του, δήλωσε: "Η Fariba και εγώ παντρευτήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια και παρόλο που είχαμε τις διαφορές μας, δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να θέλω να τη σκοτώσω. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν αντιλήφθηκα την ύποπτη συμπεριφορά της, την παρακολουθούσα διακριτικά. Προς μεγάλη μου δυσπιστία, συνειδητοποίησα ότι είχε ύποπτες σχέσεις, όχι μόνο με τον σύζυγο της αδελφής μου, αλλά και με έναν γνωστό μου. Σοκαρίστηκα βαθύτατα και την προειδοποίησα να είναι προσεκτική με τη συμπεριφορά της. Όταν όμως είδα ότι δεν σταματούσε αυτές τις ενέργειες, τη μαχαίρωσα με ένα μαχαίρι".

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιστορία αυτού του δολοφόνου δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια. Ο λόγος είναι το άδικο νομικό σύστημα στο Ιράν, διότι κάθε Ιρανός άνδρας που σκέφτεται να σκοτώσει ένα θηλυκό μέλος της οικογένειάς του είναι εξοικειωμένος με το γεγονός ότι αν επικαλεστεί την "τιμή" ως κίνητρο, η τιμωρία είναι απίστευτα χαμηλή. Ένας φόνος τιμής στο Ιράν συχνά επισύρει ποινή φυλάκισης 3 ετών και αν η οικογένεια του θύματος συγχωρήσει τον δολοφόνο, τότε δεν ακολουθεί καμία τιμωρία. Σε αυτή την περίπτωση, η οικογένεια της Φαρίμπα δεν συγχωρεί. Στο δικαστήριο ζητούν τη θανατική ποινή για τον δολοφόνο.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.