Δολοφονία τιμής στην Τεχεράνη, Ιράν: Πατέρας σκοτώνει τη μικρή του κόρη

Ανώνυμη γυναίκα
Ηλικία: 21 ετών.
Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 9 Δεκεμβρίου 2023
Τόπος διαμονής: Τεχεράνη
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: Ιράν: .
Δράστης: Πατέρας (51 ετών)
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, ένας 51χρονος άνδρας στην Τεχεράνη ομολόγησε ότι σκότωσε την 21χρονη κόρη του. Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν η απόφασή της να ζήσει ανεξάρτητα και να παντρευτεί έναν άνδρα που γνώρισε στο διαδίκτυο, μια απόφαση στην οποία ο πατέρας της ήταν σφόδρα αντίθετος.

Πριν από περίπου οκτώ μήνες, η νεαρή γυναίκα επέλεξε να ζήσει μια ελεύθερη ζωή. Πριν από αυτό, ήταν παντρεμένη με έναν άλλο άνδρα, αλλά αυτό κατέληξε σε διαζύγιο.

Παρόλο που ο πατέρας είχε επιφυλάξεις για τον νέο άνδρα, έδωσε στην κόρη του προίκα. Εκείνη πήγε αυτή την προίκα στο σπίτι του άνδρα χωρίς να το καταλάβει.

Ανησυχώντας για την ασφάλειά της, ο πατέρας κατήγγειλε την εξαφάνισή της στην αστυνομία, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη της τύχης της. Η κατάσταση κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα έναν έντονο καυγά κατά τον οποίο ο πατέρας μαχαίρωσε την κόρη του αρκετές φορές με ένα μαχαίρι. Πήγε στο σπίτι του και είπε στη σύζυγό του για τη δολοφονία, η οποία τον παρότρυνε να παραδοθεί στην αστυνομία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιστορία του πατέρα δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις πραγματικές συνθήκες. Στο Ιράν, ένας πατέρας που καταδικάζεται για τη δολοφονία της κόρης του για λόγους "τιμής" μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών σύμφωνα με το άρθρο 301 του ιρανικού ποινικού κώδικα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.