Δολοφονία από φόνο τιμής στο Καντκότ του Πακιστάν: η 26χρονη Μεμούνα Σούμρο πυροβολήθηκε από τον σύζυγο και τον κουνιάδο της μπροστά στον πατέρα της

caret-down caret-up caret-left caret-right
Memoona Soomro
γεννημένος: 1995
πυροβολήθηκε νεκρός: 9 Οκτωβρίου 2021
Κατοικία: Goth Lashkar Khan (περιοχή Sindh, Πακιστάν)
Καταγωγή: Α: Πακιστάν
Παιδιά: 1 κόρη (10 ετών κατά τη στιγμή του εγκλήματος)
Δράστες: κατηγορούνται ο σύζυγός της Zakir Hussain και ο κουνιάδος της Sumair Suhiryani
Το 2009 η Memoona και ο Zakir Hussain παντρεύτηκαν, δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η κόρη τους. Σύμφωνα με τον πατέρα της Memoona, Eijaz Soomro, η κόρη του παραπονιόταν συχνά για ενδοοικογενειακή βία. "Τον περασμένο μήνα μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να την πάρω πίσω στο σπίτι της. Φοβόταν ότι ο πεθερός και ο γαμπρός της θα τη σκότωναν", δήλωσε στην αστυνομία.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο Eijaz επισκέφθηκε το σπίτι της Memoona. "Όταν πήγαμε εκεί, ο Zakir δεν ήταν στο σπίτι. Ο πατέρας και ο αδελφός του ήρθαν να μας συναντήσουν". Είπε ότι δεν τον άφησαν να συναντήσει τη Memoona, η οποία ήταν κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο. "Κατά κάποιο τρόπο, όταν μας συνάντησε, μας παρακάλεσε επανειλημμένα να μην την αφήσουμε μόνη της".

Ανάμεσα στη συζήτηση, ο Zakir και οι φίλοι του επέστρεψαν στο σπίτι από το πουθενά και ο πατέρας και η κόρη χωρίστηκαν. "Μας κλείδωσαν μέσα, σέρνοντας εν τω μεταξύ τη Μεμούνια από τα μαλλιά έξω από το σπίτι. Ξαφνικά, μέσα στην απόλυτη σιωπή της νύχτας, ακούσαμε πυροβολισμούς. Ο Zakri πυροβόλησε τη Memoona. Πέθανε επί τόπου", πρόσθεσε ο πατέρας του θύματος.

Μετά το έγκλημα, ο Zakir έκρυψε το πτώμα της 26χρονης.

Πέντε ημέρες μετά την καταγγελία του εγκλήματος, η αστυνομία εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι ο Sumair Suhiryani, κουνιάδος της Memoona, είχε συλληφθεί. Σε βάρος του καταχωρήθηκε υπόθεση σύμφωνα με το άρθρο 302 (τιμωρία για φόνο) του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο πράκτορας Amjad Ahmed Shaikh λέει ότι έχουν συλλάβει τον κύριο ύποπτο για τη δολοφονία, δηλαδή τον κουνιάδο της Memoona, τον Sumair Sorhiyani.

Στις 18 Οκτωβρίου, ο Eijaz Soomro διαμαρτύρεται για την αδράνεια της αστυνομίας στο Kandhkot. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη συλλάβει τους δολοφόνους και δεν ερευνούν σοβαρά την υπόθεση.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τελευταίες αναρτήσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.