Γυναικοκτονία στο Piranshahr του Ιράν: Πιρίνχαρχ: Νεαρή γυναίκα κάηκε ζωντανή από τον σύζυγό της

Leili Paimazd
Ηλικία: 32 ετών
Κάηκε ζωντανή: 16 Ιουνίου 2024
Κατοικία: Piranshahr, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: 2 κόρες
Διαπράττει: Σύζυγος
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, στις 16 Ιουνίου 2024, η Leili Paimazd, 32χρονη κάτοικος του χωριού Khoranj στα προάστια του Piranshahr, υπέκυψε σε σοβαρά εγκαύματα (πάνω από το 90% του σώματός της είχε καεί) στο νοσοκομείο Khomeini της Urmia. Την είχε πυρπολήσει ο σύζυγός της σε ένα από τα σπίτια με κήπο κοντά στην πόλη αυτή τέσσερις ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024.

Η Leili, μητέρα δύο θυγατέρων, είχε επιστρέψει στον σύζυγό της μετά από διαμεσολάβηση των πρεσβυτέρων της κοινότητας, μετά από μια περίοδο χωρισμού όπου είχε μείνει με τους γονείς της λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Την ημέρα του περιστατικού, ο σύζυγός της, Morad Rasul Rondeh, έριξε βενζίνη και της έβαλε φωτιά στο σπίτι του κήπου όπου εργάζονταν.

Μετά την αποτρόπαια πράξη του, ο Morad άφησε το καμένο σώμα της μπροστά από το σπίτι των γονιών της και διέφυγε. Οι συγγενείς της Leili τη μετέφεραν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Urmia, αλλά υπέκυψε στα τραύματά της μετά από τέσσερις ημέρες.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.