Γυναικοκτονία στη Φάσα του Ιράν: Φάσα: Σύζυγος συνελήφθη μία ώρα μετά τη δολοφονία

Ανώνυμη γυναίκα
Ηλικία: 22 ετών
Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 8 Ιουλίου 2023
Κατοικία: Η γυναίκα πέθανε στις 20 Αυγούστου 2020: Fasa, Fars
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: .
Διαπράττοντας: Ο σύζυγός της (29 ετών)
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, μια 22χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της στην πόλη Fasa, που βρίσκεται στην επαρχία Fars. Το περιστατικό συνέβη ως αποτέλεσμα οικογενειακής διαμάχης. Οι γείτονες επικοινώνησαν αμέσως με τη γραμμή έκτακτης ανάγκης για να καταγγείλουν το μαχαίρωμα, με αποτέλεσμα να αποσταλούν στο σημείο αστυνομικοί για έρευνα.

Ο 29χρονος σύζυγος συνελήφθη μέσα σε μία ώρα μετά τη δολοφονία.

Ο συνταγματάρχης Mohammad Hashem Qasem, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία ήταν οι συζυγικές διαμάχες. Τόνισε ακόμη ότι τέτοια τραγικά περιστατικά συμβαίνουν λόγω έλλειψης διαχείρισης του θυμού. Προέτρεψε τους πολίτες να ασκούν αυτοέλεγχο και τους ενθάρρυνε να ζητούν βοήθεια από έμπιστα άτομα ή νομικές αρχές για να αποτρέψουν την κλιμάκωση των διαφορών.

Δυστυχώς, ο Mohammad Hashem Qasem δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του άρθρου 301 του ισλαμικού νόμου περί τιμωρίας του ιρανικού καθεστώτος, το οποίο οδηγεί σε επιεικείς ποινές για τους άνδρες που σκοτώνουν τις συζύγους ή τις κόρες τους στο όνομα της "τιμής".

Ο επιζήμιος αντίκτυπος του άρθρου 301, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών, είναι εμφανής στην περίπτωση της Romina Ashrafi. Η Ρομίνα αποκεφαλίστηκε από τον πατέρα της απλώς και μόνο επειδή είχε φίλο. Ο πατέρας διέπραξε τη δολοφονία αφού ο δικηγόρος του τον διαβεβαίωσε ότι η μέγιστη ποινή για τη δολοφονία της κόρης του λόγω "τιμής" θα ήταν μόνο 3 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκισης από τους δικαστές, αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε μόλις 2 χρόνια. Όταν ο δικαστής τον ρώτησε γιατί επέλεξε να σκοτώσει την κόρη του αντί για τον Bahman Khavari, τον άνδρα με τον οποίο είχε κλεφτεί η Romina, εκείνος απάντησε: "Αν είχα σκοτώσει τον Bahman Khavari, θα ζητούσαν εκδίκηση εναντίον μου. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με την κόρη μου".

Ο σύζυγος της Mona Heydari δεν αντιμετώπισε καμία τιμωρία για τον αποκεφαλισμό της συζύγου του. Δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι γονείς του θύματος δεν ζήτησαν αντίποινα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.