Έφηβος δολοφονήθηκε στην επαρχία Gilan, Ιράν

Bita
Ηλικία: 16
Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 20 Ιουλίου 2023
Κατοικία: Rezvanshahr, Gilan
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: κανένα
Διαπράττοντας: Amir (21 ετών)
Η Bita ήταν μοναχοπαίδι. Η μητέρα της παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία, αλλά χώρισε από τον σύζυγό της όταν γεννήθηκε η Μπίτα. Μετά το διαζύγιό τους, η Bita και η μητέρα της μετακόμισαν από το Qarchak Varamin στην Τεχεράνη για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μαζί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη γιαγιά της από τη μητέρα της στο Rezvanshahr, γνώρισε τον Amir. Δεν είναι σαφές αν σκόπευαν να παντρευτούν. Αν και επικοινωνούσαν για αρκετό καιρό, η Bita εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία της να τερματίσει τη σχέση τους, γεγονός που οδήγησε τον Amir να υποψιαστεί ότι μπορεί να εμπλέκεται κάποιος άλλος και ότι η Bita σκεφτόταν να τον χωρίσει.

Η Μπίτα υποτίθεται ότι θα ξαναβρισκόταν με τον πατέρα της μετά από 16 χρόνια. Είχε αγοράσει καινούργια ρούχα για να του κάνει μια αξέχαστη εντύπωση. Περίμενε στην άκρη του δρόμου για να πάρει μια βόλτα. Οι φίλοι της την είδαν να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο με τον Αμίρ και κάποιοι από αυτούς τους ακολούθησαν.

Ο Αμίρ πήγε την Μπίτα στην πόλη Τσόκα. Εκεί τη μαχαίρωσε θανάσιμα πριν φύγει από τον τόπο του εγκλήματος. Επέστρεψε με ένα δοχείο βενζίνης, βάζοντας φωτιά στο σώμα της. Ένας από τους φίλους της Bita κατέγραψε την τρομακτική σκηνή σε βίντεο και το έστειλε στη μητέρα της Bita, αναφέροντας: "Ελάτε στην κοινότητα Choka Township- η Bita δολοφονήθηκε".

Οι κάτοικοι της κωμόπολης Choka ενημέρωσαν την αστυνομία για μια άκρως ενοχλητική μυρωδιά στην περιοχή. Κατά την έρευνα, οι αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με μια φρικιαστική σκηνή εγκλήματος. Στην αρχή πίστεψαν ότι επρόκειτο για μια απανθρακωμένη κούκλα, αλλά η μητέρα της Bita αναγνώρισε την κόρη της μόλις είδε ένα βραχιόλι πάνω στο πτώμα.

Ο Αμίρ σκόπευε να παντρευτεί την Μπίτα, αλλά όταν διαπίστωσε την έλλειψη ενδιαφέροντος της, έγινε καχύποπτος, οδηγώντας σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Γνωρίζοντας ότι η συνάντηση με τον Αμίρ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της, η Μπίτα εκμυστηρεύτηκε σε μια φίλη της, προειδοποιώντας την: "Αν δεν έχετε νέα μου, να ξέρετε ότι κάτι τρομερό έχει συμβεί".

Το περιστατικό προκάλεσε οργή και ανησυχία, με πολλούς να ζητούν τον τερματισμό των γυναικοκτονιών και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών με το hashtag #زن_زندگى_آزادى (#WomanLifeFreedom) και #StopFemicide.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.