Έκθεση για τις γυναικοκτονίες στο Ιράν 2022

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το StopFemicideIran.org παρουσίασε την πρώτη ετήσια έκθεσή του. Οι 191 καταγεγραμμένες περιπτώσεις γυναικοκτονιών το 2022 αντιστοιχούν σε 1 γυναικοκτονία κάθε 36 ώρες. Πιστεύεται ότι το πραγματικό ποσοστό γυναικοκτονιών είναι πολύ υψηλότερο από 600.

Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, οι δράστες χρησιμοποίησαν τα "γυμνά χέρια" τους για να σκοτώσουν τα θύματα. Οι δολοφόνοι χτυπούσαν μέχρι θανάτου αυτά τα κορίτσια και τις γυναίκες, τις στραγγάλιζαν με γυμνά χέρια ή τις έριχναν από κτίρια.

Οι οικογενειακές συγκρούσεις και οι καυγάδες (55% των περιπτώσεων) είναι οι κύριες δικαιολογίες που επικαλούνται οι δράστες για να σκοτώσουν τις γυναίκες. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι ορισμένες δολοφονίες προέρχονται από τραγικά καθημερινά γεγονότα.

Σε 20 περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά των θυμάτων έγιναν μάρτυρες της γυναικοκτονίας και των βάναυσων μεθόδων δολοφονίας. Για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο στο Khorasan, ένας άνδρας φέρεται να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του ενώ τα πέντε παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι και στη συνέχεια πήγε για φαγητό μαζί τους.

Ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τις ποινικές έρευνες για τις τεκμηριωμένες πράξεις γυναικοκτονίας είναι συχνά ελλιπείς, πολυάριθμες αναφορές δείχνουν ότι οι δράστες δεν κατηγορήθηκαν καθόλου ή έλαβαν ελάχιστες ποινές.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του 2022 με λεπτομερείς αναλύσεις στην ιστοσελίδα StopFemicideIran.org,

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Τελευταίες θέσεις

Posted in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.